Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Salariul minim din Germania se schimbă radical. Scholz propune o "reformă" a modului de calcul
WhatsApp
Germania ar putea trece printr-o "reformă" în ceea ce privește calculul salariului minim. Olaf Scholz propune corelarea salariului minim cu evoluția salariilor generale. 
Sursa foto: Freepik

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat sprijinul pentru o reformă a salariului minim, sugerând o corelare a acestuia cu evoluția generală a salariilor din economie, ceea ce ar putea duce la o creștere de la 12,41 euro, cât este în prezent, la aproximativ 14 euro pe oră.

Propunerea urmărește să asigure un salariu minim mai corelat cu performanțele economice și să sprijine muncitorii din Germania, potrivit publicației germane Der Spiegel.

„Salariul minim ar trebui să crească în paralel cu salariile generale”, a afirmat Scholz, explicând că această măsură ar consolida bunăstarea muncitorilor și ar sprijini „creșterea economică, salariile decente și crearea de locuri de muncă”. Scholz a subliniat că salariile au crescut semnificativ în ultimele luni, mai mult decât în anii precedenți, iar reforma ar încuraja o mai bună recunoaștere a contribuțiilor muncitorilor.

Cum se stabilește salariul minim în Germania

 

În prezent, salariul minim din Germania este stabilit de o comisie independentă alcătuită din reprezentanți ai angajatorilor, angajaților și experți. Însă, în ultima sa ședință, comisia a decis o majorare de doar 41 de cenți, la 12,82 euro, începând cu 2025, decizie care a provocat nemulțumiri în rândul angajaților și al politicienilor SPD. Scholz susține o creștere progresivă, urmărind ca salariul minim să ajungă la 15 euro pe oră, susținere venită și din partea Verzilor și a sindicatelor.

În cadrul aceluiași mesaj video, Scholz a menționat că angajații din Germania au înregistrat un volum de muncă record anul trecut, cumulând 55 de miliarde de ore lucrate, iar media săptămânală de muncă pentru un angajat cu normă întreagă este de 40,2 ore.

Cancelarul a replicat astfel criticilor venite din partea unor politicieni de opoziție, precum Friedrich Merz, candidatul la funcția de cancelar al Uniunii, care ceruse „mai multă muncă asiduă” și susținuse că unele atitudini față de muncă sunt „dăunătoare prosperității”.

Reacțiile la inițiativa lui Scholz nu au întârziat

 

Purtătorul de cuvânt al FDP pentru politica pieței muncii, Pascal Kober, a criticat propunerea, avertizând că salariul minim riscă să devină un „fotbal politic” și că deciziile în acest sens ar trebui lăsate la latitudinea comisiei independente. Kober a subliniat că respectul față de muncitori nu constă în creșterea salariului minim prin decizii politice, ci prin recunoașterea „performanței reale” a acestora.

 

------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel