Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rușii sunt disperați și trec granița pe jos în Georgia pentru a scăpa de mobilizarea parțială - VIDEO
WhatsApp
Rușii sunt disperați și trec granița pe jos în Georgia pentru a scăpa de mobilizarea parțială anunțată de Putin.

Pentru a scăpa de coloanele de mașini care se întind și pe aproximativ 20 de kilometri, rușii care caută să scape de mobilizarea parțială decisă de Vladimir Putin trec granița spre Georgia pe jos. Imagini surprinse de la granița Rusiei cu Georgia arată tineri cu trolere, genți mari sau doar cu câte un rucsac în spate.

Nikita și-a petrecut două zile în trafic înainte de a ajunge în Georgia, unul dintre miile de bărbați ruși care caută să se sustragă războiului lui Vladimir Putin din Ucraina, potrivit unui reportaj AFP citat de Hotnews.

„Nu am de ales decât să fug din Rusia”, a spus Nikita pentru AFP, la trecerea frontierei.

„De ce naiba ar trebui să merg la acel război nebun?”, a spus tânărul de 23 de ani, care a adăugat: „Nu sunt carne de tun. Nu sunt un criminal”, a spus el în timp ce un vultur se învârtea deasupra capului, sus, pe cerul senin.

Denis, în vârstă de 38 de ani, a spus: „Președintele nostru vrea să ne tragă pe toți în războiul fratricid, pe care l-a declarat pe motive total ilegitime”.

„Vreau să scap”, a spus el cu un zâmbet trist. „Pentru mine, aceasta nu este o vacanță frumoasă în Georgia, aceasta este o emigrare”.

Alexander Sudakov, un manager de producție în vârstă de 32 de ani, a spus că „Mobilizarea a fost picătura care a umplut paharul” pentru el, după douăzeci de ani de viață sub conducerea din ce în ce mai autoritara a președintelui Vladimir Putin.

 

"Ucrainenii sunt frații noștri"

 

„Ucrainenii sunt frații noștri, nu înțeleg, cum aș putea să mă duc acolo să-i ucid sau să fiu ucis”.

El a spus că Georgia este cea mai bună alegere pentru cei care fug de mobilizare, deoarece rușii pot intra și pot rămâne până la un an fără viză.

El a spus că va gândi să caute azil într-o țară din Uniunea Europeană odată ce soția și fiul său, pe care i-a lăsat în urmă în Sankt Petersburg, i se vor alătura.

Nikita a spus că valul de emigrare rusă văzut până acum a fost doar începutul unui exod în masă.

„Vor urma milioane de oameni, nimeni nu vrea să meargă la acest război – chiar și acei ruși care sunt otrăviți de propaganda guvernamentală și le place ideea ca Rusia să devină din nou dominatoarea spațiului post-sovietic”.

Fug și susținătorii războiului lui Putin

 

Igor, 32 de ani, este unul dintre oamenii care îl susține pe Putin.

„Sunt patriot, îl susțin pe Putin și operațiunea militară specială din Ucraina”, a spus specialistul IT în vârstă de 32 de ani.

„Dar personal, nu pot merge la război pentru că sunt singurul susținător al familiei și am acea nenorocită de ipotecă ”.

El a spus că plănuiește să lucreze de la distanță pentru o companie rusă de IT din Georgia, dar va fi obligat să se întoarcă în Rusia când pașaportul îi expiră în șase luni.

„Voi mai trăi încă șase luni, până în martie, asta e tot ce știu sigur”.

Capitala georgiană Tbilisi a înregistrat deja un aflux de aproximativ 40.000 de ruși de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie, potrivit statisticilor guvernamentale.

Scene precum cele de la frontiera dintre Rusia și Georgia au fost văzute și la punctele de trecere cu Kazahstan, Finlanda și Mongolia, care au raportat cozi mari. Rusia nu și-a închis frontierele, în timp ce Kremlinul spune că nu s-a luat nicio decizie în acest sens.

Zborurile care pleacă de la Moscova pentru cele câteva țări care mențin zboruri directe cu Rusia fie s-au epuizat, fie au doar câteva bilete disponibile la prețuri astronomice.

VIDEO

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel