De când Rusia a lansat războiul cu Ucraina la 24 februarie, cea mai mare invazie terestră din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, puterile occidentale au trimis Ucrainei o serie de arme în încercarea de a ajuta forțele care luptă împotriva trupelor rusești.
Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că membrii NATO au trimis în total cel puțin 700 de sisteme de artilerie, 80.000 de sisteme de rachete, 800.000 de proiectile de artilerie și 90 de milioane de cartușe.
"O parte considerabilă din aceste arme au intrat deja, sau vor intra în curând, pe piața neagră", a declarat Zakharova reporterilor de la Moscova. "Acum, comunitatea mondială se confruntă cu acest lucru".
Ea nu a precizat pe ce dovezi se bazează afirmația sa.
"Încărcăturile militare ale NATO ajung în mâinile teroriștilor, extremiștilor și grupurilor criminale din Orientul Mijlociu, Africa Centrală și Asia de Sud-Est", a adăugat Zakharova.
Rusia a avertizat de mult timp că armele destinate Ucrainei ar putea ajunge în mâinile infractorilor, fără a oferi însă detalii cu privire la locul unde ar putea ajunge armele.
Liderii occidentali spun că vor să ajute Ucraina să învingă Rusia, deși președintele american Joe Biden a încercat să prevină o confruntare directă NATO-Rusia. Ucraina cere mai multe arme din partea Statelor Unite și a aliaților săi.
Unii oficiali din domeniul securității, însă, sunt îngrijorați.
Șeful Interpol, Jürgen Stock, a declarat în iunie că unele dintre armele avansate trimise Ucrainei vor ajunge în mâinile grupurilor de crimă organizată.
"O potențială amenințare observată în trecut în zonele de război este că armele de foc pot cădea în mâini greșite", a declarat atunci.
"În ceea ce privește războiul din Ucraina, Europol a avertizat că proliferarea armelor de foc și a explozibililor în Ucraina ar putea duce la o creștere a traficului de arme de foc și muniții în UE prin intermediul rutelor de contrabandă stabilite sau al platformelor online. Această amenințare ar putea fi chiar mai mare după ce conflictul se va încheia.", conform Reuters.
Zakharova a declarat că Uniunea Europeană a fost parte în conflictul din Ucraina, deoarece blocul a furnizat o serie de arme avansate Kievului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News