Putin a cerut retragerea Rusiei din respectiva convenţie, estimând că astfel va fi "împiedicată discriminarea Rusiei" în cadrul convenţiei, fără însă a fi "afectată respectarea drepturilor minorităţilor naţionale".
Legea care denunţă convenţia - semnată de Rusia în februarie 1996 - a fost votată săptămâna trecută de Duma de Stat (camera deputaţilor). În fundamentarea proiectului de lege se menţionează că, pe 27 septembrie 2022, Consiliul Europei a adoptat o rezoluţie care "limitează considerabil atribuţiile expertului rus în Comitetul consultativ creat pentru controlul respectării obligaţiilor asumate de ţările semnatare.
"Mai mult, Rusia s-a văzut privată (...) de posibilitatea de a participa la procesul de luare a deciziilor pe teme de interes pentru ea şi de a monitoriza la nivel internaţional cazurile de încălcare a drepturilor minorităţilor naţionale, în special cele care privesc populaţia rusofonă din străinătate".
Viceministrul rus de externe Serghei Verşinin a afirmat recent într-o intervenţie în faţa Dumei de Stat că ministerul său va propune în curând denunţarea şi a altor convenţii "inutile şi chiar periculoase pentru Federaţia Rusă".
În urma declanşării războiului împotriva Ucrainei, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în martie anul trecut, prin urmare nu mai este obligată să aplice Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News