Noile cerințe impuse de Ministerul de Finanțe al Rusiei aduc obstacole suplimentare pentru companiile străine care doresc să se retragă din țară, potrivit informațiilor transmise de Reuters.
Directorii de companii intervievate de Reuters afirmă că îndeplinirea acestor cerințe devine din ce în ce mai dificilă pentru firmele occidentale care doresc să-și încheie activitatea în Rusia ca urmare a invadării Ucrainei. Incertitudinea și chiar amenințarea cu naționalizarea, care persistă pentru firmele care rămân în piața rusă, sunt factori care contribuie la dificultățile întâmpinate.
Comisia guvernamentală responsabilă cu monitorizarea investițiilor străine trebuie să aprobe tranzacțiile care implică companii din țările considerate "neprietenoase", adică cele care au impus sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei.
În această săptămână, Ministerul de Finanțe a impus noi cerințe în plus față de cele deja existente pe lista comisiei.
Potrivit acestor noi cerințe, noii proprietari ai activelor achiziționate de la companiile care au părăsit Rusia trebuie să listeze cel puțin 20% din acțiunile achiziționate pe bursă într-un interval de timp determinat. Banca Centrală susține că această măsură oferă o mai mare diversitate investitorilor din Rusia.
Reglementarea nu se aplică tranzacțiilor care au fost deja finalizate, a subliniat Banca Centrală.
Pentru multe companii care au ieșit de pe piața rusă, opțiunea de răscumpărare a acțiunilor, inclusă în contracte, va expira într-un termen de cel mult doi ani.
Publicația Vedomosti a anunțat vineri, citând surse anonime, că noile reglementări au fost adoptate pentru a îngreuna retragerea companiilor străine din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News