„Piaţa europeană rămâne relevantă pe măsură ce deficitul de gaze persistă şi avem toate oportunităţile de a relua aprovizionarea”. „De exemplu, conducta Yamal-Europe, care a fost oprită din motive politice, rămâne nefolosită”, a declarat Alexander Novak pentru agenţia de ştiri TASS.
Conducta Yamal-Europe a fost oprită din decembrie 2021 deoarece Polonia a renunţat să cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania. În mai, Varşovia a reziliat acordul cu Rusia după ce a respins anterior cererea Moscovei de a plăti în ruble. Gazprom a reacţionat întrerupând aprovizionarea şi a informat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după ce Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine tronsonul polonez al conductei Yamal-Europe.
Novak a reiterat, de asemenea, că Moscova discută despre livrări suplimentare de gaze prin Turcia după crearea unui hub în această ţară. El a mai spus că Moscova estimează că a livrat 21 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa în 2022."Anul acesta am reuşit să creştem semnificativ livrările de GNL către Europa", a spus vicepremierul rus. „În cele 11 luni ale anului 2022 au crescut la 19,4 miliarde de metri cubi, până la sfârşitul anului se aşteaptă 21 de miliarde de metri cubi”.
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut miercuri cu 9%, sub 100 euro pentru un Megawatt-oră, şi se îndreaptă spre a patra zi de declin, deoarece importurile aproape record de gaze naturale lichefiate (GNL) şi stocurile mai mari decât în mod obişnuit au atenuat temerile privind aprovizionarea, transmite Bloomberg.
La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 10:06 a.m., cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut cu 7,3%, la 97,96 euro pentru un Megawatt-oră, apoi au coborât la 96,16 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel din 27 octombrie.
În cea mai mare parte a continentului temperaturile rămân moderate iar livrările de gaze naturale lichefiate sunt la un nivel ridicat, ceea ce a dus la scăderea preţurilor.
„În condiţiile în care nu mai sunt temperaturi extrem de scăzute - se preconizează în zilele următoare vreme blândă şi vânt - precum şi în urma reducerii cererii industriale în perioada sărbătorilor de iarnă, preţurile sunt în scădere”, a apreciat Tom Marzec-Manser, de la ICIS în Londra.
În ianuarie sunt aşteptate temperaturile moderate în Europa, susţin analiştii de la Energi Danmark A/S.
Capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporţie de 83%, peste nivelul din ultimii cinci ani, iar livrările din Rusia via Ucraina ar urma să se menţină stabile. Gazprom a anunţat marţi că livrările de gaze spre clienţi continuă via conductele paralele, după o explozie la o secţiune a gazoductului Urengoi-Pomarî-Ujgorod.
Trei persoane şi-au pierdut viaţa în explozia produsă în centrul Rusiei la un gazoduct care transportă gaz din Arctica spre Europa via Ucraina. Ministerul regional pentru Situaţii de Urgenţă din Ciuvaşia a precizat că explozia s-a produs în timpul lucrărilor de mentenanţă planificate, în apropiere de satul Kalinino, la circa 150 km vest de Kazan.
„Transportul de gaze către consumatori este asigurat la capacitate maximă prin conductele paralele”, a informat Gazprom.
În rândul analiştilor există temeri că plafonarea preţului gazelor naturale, planificată de UE pentru anul viitor, ar putea descuraja furnizorii dacă gazele devin mult mai scumpe în alte regiuni, mai ales în Asia. Până acum nu s-a observat un impact asupra livrările de GNL spre Europa, dar "vom monitoriza cu atenţie dacă va continua tendinţa descrescătoare a preţurilor la gaze naturale în Europa", conform EnergyScan, platforma de analize a Engie SA.
Comisia Europeană a indicat noul instrument privind preţul nu va fi declanşat dacă preţurile sunt la un nivel similar ridicat pe alte pieţe. "Mecanismul este suficient de flexibil pentru ca piaţa europeană să rămână atractivă pentru traderi", a afirmat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, pentru Bloomberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News