Se presupune că drona zbura în apropierea bazei aeriene rusești Engels, unde își au baza bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune care ar fi putut fi folosite pentru a viza orașele și infrastructura ucrainene. Niciun avion nu a fost avariat în acest incident, a precizat Ministerul Apărării într-o declarație preluată de agențiile de presă rusești.
Totuși, conturi de socializare rusești și ucrainene neverificate au relatat că mai multe avioane au fost distruse. Reuters nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte.
Baza aeriană, una dintre cele două baze de bombardiere strategice care adăpostesc capacitatea nucleară rusească de transport aerian, este situată în apropierea orașului Saratov, la aproximativ 730 km sud-est de Moscova și la sute de kilometri de linia frontului din Ucraina.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei, care nu a revendicat niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei, dar le numește "karma" pentru invazia Rusiei din 24 februarie.
Aceeași bază a fost atacată la începutul acestei luni de drone ucrainene, a declarat atunci Rusia.
"Un vehicul aerian ucrainean fără pilot la bord (dronă) a fost doborât la joasă altitudine în timp ce se apropia de aerodromul militar Engels din regiunea Saratov", se arată în comunicatul Ministerului Apărării, publicat luni.
"Trei militari ruși din personalul tehnic care se aflau pe aerodrom au fost răniți mortal ca urmare a căderii resturilor dronei".
Rusia are între 60 și 70 de avioane de bombardament strategic de două tipuri - Tu-95MS Bear și Tu-160 Blackjack. Ambele sunt capabile să transporte bombe nucleare și rachete de croazieră cu armament nuclear, precum și muniții convenționale.
Moscova și-a folosit forțele aeriene pentru a lansa rachete de croazieră în ceea ce numește "operațiunea sa militară specială" pentru a degrada potențialul militar al Ucrainei. Kievul a declarat că astfel de atacuri echivalează cu crime de război și a comparat Rusia cu un stat terorist.
Atacul anterior din 5 decembrie asupra aceleiași baze, împreună cu un alt atac în aceeași zi asupra unei alte baze, a ridicat întrebări cu privire la eficacitatea apărării aeriene rusești și a șocat comentatorii ruși.
Dacă Ucraina a putut lovi atât de departe în interiorul Rusiei, este posibil să fie capabilă să lovească și Moscova, au spus aceștia pe rețelele de socializare.
Anterior, luni, Roman Busargin, guvernatorul regiunii Saratov, a declarat că instalațiile de infrastructură civilă nu au fost avariate în ultimul incident de la bază, despre care a spus că este investigat de autorități.
"Nu există absolut nicio amenințare la adresa rezidenților ... Instalațiile de infrastructură civilă nu au fost deteriorate", a declarat Busargin, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News