Rulada cu lămâie este un desert deosebit, atât aluatul, cât și umplutura fiind aromatizate cu coajă și suc de lămâie pentru un gust proaspăt și plăcut. Datorită echilibrului dat de restul ingredientelor, prăjitura nu va ieși prea acră.
O puteți servi la sfârșitul unei mese sau pentru o după-amiază cu prietenii, chiar și vara.
Această rețetă poate fi făcută de oricine. Ai nevoie doar de puțină delicatețe la rularea ei.
Dacă vă place această rețetă, nu ratați rulada cu Nutella și rulada de ciocolată fără coacere.
- 4 ouă
- 130 g zahăr
- 8 g de praf de copt
- 100 g 00 făină
- 1 linguriță esență de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
PENTRU UMPLUTURĂ:
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 250 g de brânză mascarpone
- 100 g zahăr pudră
- 50 g suc de lămâie
- coaja rasă de la o lămâie
Pentru a pregăti rulada cu lămâie, începeți prin a sparge ouăle într-un castron și apoi adăugați zahărul pudră. Se bat aceste două ingrediente cu un mixer electric până se obține un amestec ușor și foarte cremos, care va crește în volum.
Aromatizați amestecul cu o linguriță de aromă de vanilie și cu coaja unei lămâi bine spălate. Este recomandat să folosiți citrice netratate.
Se cerne și se încorporează făina și praful de copt, de preferință în mai multe etape pentru a se amesteca mai bine. Se amestecă cu ajutorul unei spatule.
Acoperiți o tavă cu hârtie de copt și turnați amestecul: cu o spatulă încercați să îl distribuiți uniform.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180° timp de 10 minute dacă este ventilat, timp de 15 minute dacă este static .
După ce este coaptă, se scoate din cuptor, se acoperă cu o altă foaie de hârtie de copt și se lasă să se răcească complet. În acest fel aluatul de biscuiți va rămâne umed și elastic și nu vom risca să îl rupem când îl rulăm.
Într-un castron mare se toarnă smântâna, mascarpone și se adaugă zahărul pudră.
Batem cu telul electric și, fără să ne oprim din amestecat, adăugăm sucul de lămâie. La final se rade coaja de la încă o lămâie.
Se amestecă ușor cu ajutorul unei spatule.
Se ia aluatul de biscuiți, se îndepărtează încet hârtia de copt, și se aranjează marginile pentru a obține un dreptunghi regulat.
Se întinde crema creând un strat regulat, apoi se rulează începând cu partea cea mai scurtă.
Se sigilează bine și se dă la frigider pentru aproximativ 4 ore.
Înainte de servire, se presară cu zahăr pudră după gust.
Poftă bună!
Pentru a obține o culoare mai strălucitoare și mai atrăgătoare, poți folosi ouă de țară. Alternativ, dacă doriți o culoare mai vie, puteți adăuga câteva picături de colorant alimentar.
Dacă suprafața se înnegrește prea mult la coacere, puteți adăuga câteva picături de colorant alimentar după ce s-a răcit.
O alternativă ar fi să ungeți cu puțin lapte și să răzuiți cu un cuțit stratul subțire de aluat înnegrit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News