Forma acestui desert este cea a unui buștean de lemn acoperit de zăpadă, care ne duce imediat cu gândul la atmosferele magice ale pădurilor din țările nordice, unde bușteanul este un simbol de bun augur și prosperitate.
Pregătirea este foarte simplă: este o rolă de aluat de biscuiți, umplută și acoperită cu o delicioasă cremă de lapte și frișcă.
Vezi și: Bomboane Raffaello de casă. Un desert perfect pentru toate gusturile și toate buzunarele
Un ultim strop de nucă de cocos rasă și câteva coacăze pentru a adăuga o notă de culoare vor face acest desert cu adevărat spectaculos.
Este desertul perfect pe care să-l puneți pe masa de Crăciun și îi va cuceri fără îndoială pe toți oaspeții.
Iată cum se face!
Pentru blat ai nevoie de:
- 4 ouă
- 100 g zahăr
- 80 g făină
- 50 g făină de migdale
- 1 linguriță de aromă de vanilie / o esență de vanilie
Pentru umplutură ai nevoie de:
- 450 ml lapte + după gust pentru topping
- 40 g amidon de porumb (făină de porumb)
- 0,5 g vanilină (1 plic)
- 160 g zahăr pudră
- 600 ml smântână proaspătă pentru frișcă
- fulgi de nucă de cocos
Mai întâi trebuie să pregătim baza de aluat de biscuiți a trunchiului nostru: într-un castron mare, spargem cele 4 ouă și adăugăm zahărul. Cu un mixer electric batem aceste două ingrediente, destul de mult timp, până când amestecul crește în volum și devine ușor și foarte cremos.
Apoi adăugăm făina cernută în două sau trei reprize.
Se aromatizează cu o linguriță de esență de vanilie și se amestecă cu o spatulă. La final se încorporează făina de migdale și se amestecă totul.
Nivelăm amestecul pe o foaie de hârtie de copt (pentru comoditate putem face acest lucru direct pe tava de copt tapetată cu hârtie de copt).
Se coace în cuptorul preîncălzit la 150° timp de aproximativ 15 minute. Apoi se lasă să se răcească acoperit cu un prosop de bucătărie sau cu o altă foaie de hârtie de copt pentru a păstra umiditatea.
Acum pregătim umplutura: într-o cratiță mică, cu focul stins, se adaugă 100 g de zahăr, amidonul de porumb și vanilina, apoi se toarnă încet laptele, amestecând continuu cu un tel de mână. Dăm drumul la foc mediu-jos și aducem la fierbere: amestecăm până când se îngroașă. Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească în frigider.
Când crema de lapte s-a răcit, într-un castron separat se bate smântâna proaspătă cu restul de 60 g de zahăr.
Se adaugă apoi smântâna și se amestecă ușor.
Când baza de aluat pentru biscuiți s-a răcit, întoarceți-o cu susul în jos și îndepărtați ușor hârtia de copt, apoi tăiați marginile pentru a le îndrepta și a le face mai uniforme.
Ungem baza cu puțin lapte și apoi o umplem cu aproximativ jumătate din crema proaspăt preparată, nivelând-o bine cu ajutorul unei spatule.
Se rulează și apoi se acoperă cu restul de cremă în mod destul de neregulat.
La final se presară cu puțină nucă de cocos rasă pentru a recrea efectul de zăpadă. Rulada Buștean de Crăciun e gata.
O punem la frigider până în momentul în care este timpul să o servim.
Poftă bună!
Coacerea corectă a aluatului de biscuiți este importantă: dacă este prea copt, va avea tendința de a se rupe atunci când veți încerca să îl rulați.
Se lasă să se răcească acoperit și se unge bine cu lapte pentru a-l face mai moale.
Păstrați această prăjitură pentru maximum 2-3 zile în frigider.
"Bușteanul" este un desert tipic de Crăciun.
Vezi și: Prăjitură cu lămâie la microunde: Fără ouă și fără unt, gata în doar 10 minute
--------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News