Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Proiect finantat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Românii sunt de acord că ar trebui făcut ceva pentru ca cei din diaspora să nu piardă legătura cu țara de origine. Însă cine plătește?
WhatsApp
Turismul cultural este una dintre modalitățile prin care români plecați în străinătate pot menține legăturile culturale cu țara de origine. În plus, tot prin turism cultural, străinii ar putea afla despre valorile noastre culturale și despre bogăția tradițiilor românești, putând să dezvolte un atașament care, la un moment dat, ar putea conta în relațiile interumane mai ales cu românii plecați în diaspora. 
Foto: Inquam Photos / Stefan Constantin

Majoritatea românilor nu ar susține turismul cultural, în cazul în care ar fi practicat.

Cititorii stiridiaspora.ro au fost întrebați, în timpul luni octombrie, despre diverse aspecte care țin de sprijinirea activităților care au legătură cu turismul cultural. Puși în situația de a-și exprima părerea în contextul în care ar locui în străinătate, aceștia consideră că agențiile de turism nu ar trebui să aibă neapărat pachete turistice speciale pentru cei din diaspora (68.2% au spus că nu). Alți 59.3% cred că nu ar trebui organizate excursii în satele tradiționale pentru cei din diaspora (în contextul în care oricum consideră că nici turismul cultural în localitățile de origine nu i-ar ajuta pe cei plecați să se reconecteze la tradițiile din comunitățile lor - 52.7% spun asta). Încă 57.5% cred că nu ar trebui să existe nici măcar platforme online unde cei din străinătate să poată descoperi itinerarii culturale.

Puțin peste jumătate dintre români cred că taberele în care copiii din diaspora ar putea învăța despre tradiții românești nu sunt necesare

Copiii și tinerii sunt cei prin care bagajul cultural al României poate fi transmis mai departe. Dacă adulții din diaspora nu își îndeamnă copiii să descopere moștenirea culturală a neamului, aceasta va fi pierdută inevitabil și definitiv de către noile generații, instalându-se alienarea. Cu cât crește distanța față de vatra tradițiilor, cu atât crește și înstrăinarea culturală, dacă nu se derulează procese conștiente de reînviere a românismului.

Dar se pare că, în prezent, românii nu conștientizează acest lucru și cred, de exemplu, că în România nu ar trebui să existe tabere unde copiii din diaspora să poată învăța despre tradițiile românești (55.6% cred asta).

Programele educative pentru copiii din diaspora în ceea ce privește valorile românești ar fi binevenite

 

În schimb, 55.7% cred că ar trebui să existe programe educative pentru copiii din diaspora, cu activități practice și vizite la locuri de interes cultural.

Ca și principiu românii sunt de acord că ar trebui făcut ceva pentru ca cei din diaspora să nu piardă legătura cu țara de origine.

De asemenea, tot 55.7% dintre cititorii stiridiaspora.ro consideră că turismul cultural ar trebui încurajat mai mult în rândul românilor din diaspora, doar că alți 52.7% cred că românii din diaspora nu ar descoperi neapărat tradiții din comunitățile de origine prin activități de turism cultural. 

Cu toate acestea, românii nu ar fi de acord să se cheltuie bani din bugetele locale sau naționale pentru activități de turism cultural, destinate celor din diaspora.

Puțin peste jumătate dintre cititorii stiridiaspora.ro care au răspuns întrebărilor noastre considerăm că turismul cultural pentru cetățenii români din diaspora nu ar trebui finanțat nici de către guvern (54.4% spun că nu), nici de către consiliile județene (56%) și cu atât mai puțin de către primării (57.3% spun că nu).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sondaje Vezi toate articolele
pixel