Profesorul a explicat, înainte de toate, ce se întâmplă în cazul hiperuricemiei.
"Hiperuricemia este o condiție metabolică extrem de riscantă pentru rinichi. Rinichiul poate fi afectat în două feluri în ceea ce privește hiperuricemia: cristalizarea de acid uric și de urați în căile urinare generând litiaza renală urică. De asemenea, există și riscul afectării parenchimatoase în hiperuricemie, așa numita nefropatie gutoasă. Constă în impregnarea parenchimului renal cu cristale de acid uric care vor genera o reacție inflamatorie care va duce la scleroză, la nefroscleroză.
Nefropatia hiperuricemică este o nefropatie interstițială. (...) Este o boală care este generată de anumite enzimopatii pe care le știm, cu o cotă genetică, dar și de excese alimentare, de consum de carne, icre, fructe de mare etc. Astfel se ajunge la această patologie. Să nu uităm că boala era foarte cunoscută, în Evul Mediu, la vânătorile regale în care se devorau mistreți și căprioare și se beau bărdace de vin. Ștefan cel Mare a suferit de această boală. Se numea boala regilor și a înțelepților", a zis profesorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News