Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din străinătate nu vor mai sta la coadă să voteze. Simina Tulbure, deputată de Diaspora: "După scandalul din 2019 a fost o schimbare"
WhatsApp
Deputata REPER de Diaspora, Simina Tulbure, a fost invitată la emisiunea "Diaspora în Direct", unde a vorbit și despre alegerile organizate la secțiile de votare din diaspora în acest an. 
Diaspora românească

Simina Tulbure este de părere că în acest an nu vom mai avea cozile la vot în diaspora, indicând două motive clare pentru care situația din 2019 nu se va mai repeta.

"O să mai vedem cozi în diaspora la alegeri?", a întrebat jurnalistul Bogdan Bolojan.

"Nu! În primul rând, pentru că avem foarte multe secții de vot. După scandalul din 2019 a fost o schimbare. S-a decis înființarea mai multor secții de vot. 

În al doilea rând, prezența la vot va fi foarte redusă. Acum, când avem șansa să mergem să votăm, interesul va fi foarte scăzut. A fost acel val în 2019, pe reacție negativă împotriva lui Dragnea. Acum nu mai există acel personaj negativ împotriva căruia să ieșim la vot. Prezența a fost foarte scăzută.

Anul acesta sunt un milion de tineri la primul lor vot. Vârsta e între 18-22 de ani. Cum ajungem la acești tineri? Am văzut că sunt mai multe organizații de tineret care au o inițiativă foarte frumoasă în Social Media care se numește "Tinerii votează". 

Sper să ajungem și la tinerii din diaspora. Așa vom putea crește prezența la vot, prin prezența tinerilor", spune Simina Tulbure în interviul acordat ȘtiriDiaspora și DCNews. 

Urmărește emisiunea integrală:

 

Cozi interminabile la secțiile de votare din diaspora în 2019


Alegerile prezidențiale și europarlamentare din 2019 au fost marcate de o mobilizare excepțională a românilor din diaspora. Prezența la vot a crescut semnificativ, ducând la formarea unor cozi interminabile la secțiile de votare din multe țări.

Imagini cu români așteptând ore întregi la coadă pentru a-și exprima votul au circulat pe rețelele sociale, stârnind indignarea multora. Situația a fost deosebit de gravă în țări precum Italia, Spania, Marea Britanie și Germania, unde numărul de secții de votare a fost insuficient pentru a face față numărului mare de alegători.

Cozile au fost cauzate de o serie de factori, printre care:

Numărul mare de alegători: Prezența la vot a fost semnificativ mai mare decât la precedentele alegeri, datorită mobilizării diasporei împotriva PSD.

Număr insuficient de secții de votare: Autoritățile nu au reușit să anticipeze creșterea numărului de alegători, iar numărul de secții de votare a fost insuficient în multe țări.

Probleme organizatorice: Au fost semnalate probleme organizatorice la unele secții de votare, cum ar fi lipsa de personal sau de buletine de vot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel