Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din Olanda, scrisoare către premierul Rutte, care vine mâine la București
WhatsApp
Diaspora românescă din Olanda a trimis o scrisoare către premierul olandez Mark Rutte prin care cere excluderea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu din grupul european al ALDE. În scrisoare se vorbește și despre atacurile din justiție și represaliile violente din data de 10 august. Totul în contextul în care premierul olandez efectuează mâine o vizită oficială la București.

Iată textul scrisorii:

 Stimate Domnule Prim Ministru Rutte,

Vă scriem această scrisoare deschisă în numele unui grup de cetățeni români și cetățeni olandezi de origine română angajați civic în scopul consolidării democrației în România.

Ca Prim Ministru al Olandei (Regatul Țărilor de Jos) , lider al VVD- Partidul pentru Libertate și Democrație și membru în Consiliul European, dumneavoastră dețineți autoritatea și responsabilitatea de a proteja democrația în Uniunea Europeana. Având în vedere că veți vizita România pe 12 septembrie, dorim să vă informăm despre asalturile împotriva justiției susținute de către actualul Guvern al României și despre reprimarea de o violență nejustificată a protestelor pașnice generate de aceste acțiuni. Aceste acțiuni sunt incompatibile cu valorile Uniunii Europene și se constituie ca un prolog îngrijorător la Președinția Consiliului European ce va fi exercitată de România începând cu luna ianuarie 2019.

Pe data de 10 August, un protest pașnic organizat de către Diaspora Românească în București a fost reprimat cu brutalitate de autoritățile românești. Prin urmare, 416 cetățeni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Poliția Română a folosit disproporționat și nejustificat gaze lacrimogene, tunuri cu apa, gloanțe de cauciuc pentru a dispersa manifestanții pașnici, mulți dintre ei însoțiți de copii și tineri.

Un număr mare de cetățeni români rezidenți în Olanda, printre care și o parte dintre semnatarii acestei scrisori, au fost prezenți la aceste proteste și au fost martorii acestor violențe nejustificate ale autorităților române.

Inițiatorul și beneficiarul acestor violențe este actualul guvern. Elitele corupte ale Partidului Social Democrat și ale partenerilor de guvernare ALDE – Alianța Liberal Democrata au un interes direct în subminarea justiției în România. Reforma legilor justiției efectuata de către actualul guvern în ultimele luni a avut o singura miza, și anume împiedicarea pedepsirii faptelor de corupție. Aceste modificări au fost votate în ciuda protestelor masive din ultimul an.

Aceste reforme legislative au slăbit considerabil statul de drept în România. Mai mult, ele au dus la presiuni asupra Președintelui României de a înlătura din funcție Procurorul General Anticorupție, cu scopul evident de a obstrucționa eforturile României de combatere a corupției. În procesul de numire a unui înlocuitor în această funcție se preconizează o selecție netransparentă pe criterii politice și nu pe criterii de competența și integritate.

Considerând toate acestea, noi, cetățeni români și olandezi extrem de îngrijorați de situația actuală, vă rugăm să vă exprimați oficial dezaprobarea față de poziția partidelor de guvernământ. Nu considerăm că partidul românesc ALDE, Alianța Liberalilor și Democraților, reprezintă Alianța Liberală Democrată Europeană și vă rugăm să exercitați presiuni pentru excluderea acestora din grupul politic ALDE din Parlamentarul European și să condamnați acțiunile lor îndreptate împotriva statului de drept din România.
Susținerea dumneavoastră în păstrarea valorilor democratice în România este extrem de apreciată nu numai de noi dar și de către cetățenii români care luptă pentru păstrarea democrației și libertății în România.

Vă mulțumim și sperăm să ne sprijiniți în aceste momente critice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel