Dănuț Saboanu, președintele Asociației Culturale Române Decebal-Traian din Italia, a fost invitatul primei ediții a ciclului de emisiuni "România are nevoie de tine, implică-te”, moderate de Bogdan Bolojan. Cei doi au discutat și despre importanța votului pentru comunitatea românească din Italia, în contextul numărului mare de români stabiliți în această țară.
Bogdan Bolojan: Mă uit acum pe studiul pe care l-am făcut noi. Ce înseamnă implicarea civică? Că despre asta vorbim. Cei mai mulți dintre cei care au răspuns au spus că implicarea civică înseamnă să mergi la vot, în proporție covârșitoare, iar apoi să participe la acțiuni caritabile. Deci mersul la vot și participarea la acțiuni caritabile sunt covârșitoare în chestionarul care a fost aplicat.
"Da, și au perfect dreptate. Pentru că în momentul în care vorbim de mersul la vot, chiar și pe plan local, să-ți alegi primarul sau să-ți alegi un consilier, sunt dezinteresați românii noștri. Vă dau un exemplu. Aici, în localitatea unde suntem noi, sunt cu reședință în jur de 1200 de români, iar cu drept de vot aproape 940. La ultimele alegeri, care au fost anul trecut, din 940 de români au ieșit la vot 150 maxim. Dacă românii ar fi fost uniți, puteau să aibă doi consilieri în consiliul comunal, care puteau să facă parte dintr-o majoritate și puteau să aibă un rol foarte important în a vota anumite legi locale, anumite amendamente", spune Dănuț Saboanu.
Bogdan Bolojan: De multe ori ne întrebăm de ce la o comunitate de 2 milioane de români, cum e în Italia, nu prea ai consilieri locali români aleși. Sunt puțini, sunt prea puțini pentru numărul mare de români.
"Cum v-am spus, e lipsă de încredere. Sunt foarte mulți români dintre ai noștri care nu se bucură dacă un cetățean de-al lui are succes, indiferent unde este. Că e în politică, că este antreprenor. Aceste chestiuni dăunează foarte mult, pentru că pur și simplu te trag înapoi. Tu vezi, promiți, încerci, și chiar dacă înăuntrul tău este cu bunăvoință să faci, nu este suficient. Trebuie să faci doar un pas greșit și gata.
În momentul când văd că lucrurile nu mai merg, cei care fac parte dintr-o asociație deschid o altă asociație, ca să încerce să demonstreze că sunt mai buni. Așa suntem noi, e tipic românesc", mai spune președintele Asociației Culturale Române Decebal-Traian din Italia.
Urmărește emisiunea integrală
Emisiunea face parte din proiectul "România are nevoie de tine, implică-te", finanțat de Departamentul Românilor de Pretutindeni.
Obiectivul general al proiectului este identificarea gradului de informare și interesul cu privire la posibilitățile de implicare a diasporei în viața civică a României, pentru întărirea legăturilor dintre România și comunitățile românești din afara granițelor țării.
Astfel, proiectul își propune identificarea și aprecierea oportunității unor modalități concrete de implicare, cum ar fi votul ca și formă de acțiune civică, dar și găsirea unor modalități de încurajare a românilor plecați să utilizeze mai eficient mijloacele deja existente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News