Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Proiect finantat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Românii din diaspora și sărbătorile tradiționale. Se pierde identitatea românească prin renunțarea la tradiții?
WhatsApp
Obiceiurile și tradițiile românești sunt recunoscute pentru bogăție și diversitate. Dar într-o lume a multiculturalității, identitatea culturală se poate pierde cu ușurință, mai ales de către cei care au ales să locuiască în afara granițelor țării. Se impune o atitudine conștientă, cu acțiuni planificate, în vederea păstrării tradițiilor românești, în special atunci când este vorba despre românii din diaspora. Celebrarea sărbătorilor tradiționale reprezintă nu doar o modalitate de a onora obiceiurile strămoșești, ci și o oportunitate de a întări legăturile cu cultura română și comunitățile locale.
Sursa foto: Agerpres

Dorind să aflăm dacă românii conștientizează pericolul pierderii identității naționale prin renunțarea la tradițiile specifice, de-a lungul lunii septembrie am adresat o serie de întrebări pe site-ul stiridiaspora.ro. Cercetarea a  făcut parte dintr-un proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de pretutindeni.

Românii din diaspora nu conștientizează pericolul pierderii identități românești prin renunțarea la tradiții


Păstrarea obiceiurilor din bătrâni în preajma sărbătorilor religioase ar trebui să fie o preocupare activă a românilor, pentru a-și conserva identitatea. Cu toate acestea, din analiza răspunsurilor la întrebările noastre, reiese că românii consideră aceste obiceiuri tradiționale mai degrabă desuete.

Dacă ar fi în diaspora, românii nu ar mai merge la colindat la prieteni și apropiați în noaptea de Crăciun (64.2% nu ar face acest lucru), nu ar merge la slujbele religioase de Paști și de Crăciun (54%) și nici nu ar mai găti românește (55.2% spun că nu ar organiza mese festive de Crăciun și de Paști cu bucate românești).

Dacă ar locui în diaspora, românii nu ar mai oferi mărțișoare celor dragi

 

Lucrurile nu stau cu mult diferit nici în cazul celebrării sărbătorilor laice, cum ar fi de exemplu de 1 martie: 55.9% dintre români nu ar oferi prietenilor și apropiaților mărțișoare, în cazul în care s-ar afla în diaspora.

Șase din zece români nu și-ar dori să fie înființate centre culturale românești, dacă ar locui în diaspora


La fel de trist este și faptul că, dacă ar fi în străinătate, românii nu ar fi foarte interesați nici de alte tipuri de evenimente culturale: 57.3% nu ar merge la concerte de muzică tradițională. Mai mult decât atât, 60.9% nu înțeleg de ce ar fi înființate centre culturale românești în diaspora. 

Mai mult de jumătate dintre români și-ar lăsa copiii să participe la ateliere meșteșugărești tradiționale

Deși 65.5% nu ar participa la ateliere de meșteșuguri tradiționale, totuși 55.5% și-ar lăsa copiii să învețe să facă mărțișoare în cadrul unor astfel de ateliere.

Românii nu își doresc să celebreze ziua recoltei în străinătate


Nici evenimentele de genul ziua recoltei nu ar fi de mare interes pentru români, dacă ar fi plecați în străinătate: 66.7% nu ar participa la târguri cu produse românești care marchează venirea toamnei. Aceasta ar fi inclusiv o oportunitate de promovare a produselor autohtone, dar din păcate se pare că nu ar avea prea mare succes în rândul diasporei. 

Mulți dintre românii plecați în străinătate spuneau, în cadrul altor cercetări, că nu sunt interesați foarte mult să păstreze obiceiurile românești dacă sunt plecați, pentru că scopul lor este mai degrabă să se integreze în țara în care se află în prezent. În plus, menținerea tradițiilor de acasă le-ar intensifica dorul de casă, ceea ce reprezintă din nou o piedică în calea integrării în noua viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sondaje Vezi toate articolele
pixel