Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din diaspora, neîncredere totală în autorități. Eugen Terteleac, soluție pentru instituțiile din țară - VIDEO
WhatsApp
Cercetările ne arată că românii din străinătate nu au deloc încredere în autoritățile române. În opinia lui Eugen Terteleac, una dintre explicații ar fi că acestea nu au deschidere către românii din diaspora și nu comunică deloc cu ei. Președintele Asociației Românilor din Italia propune și o soluție care ar putea fi implementată relativ ușor de către autorități, începând de la nivel local. 
Foto: Declic/Campanie "Zonă liberă de corupție"

Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia, a vorbit, în cadrul emisiunii "România are nevoie de tine, implică-te!", despre neîncrederea românilor din străinătate în autorități și despre implicarea acestora în politică. 

Conform unui studiu realizat de Institutul Argument, neîncrederea românilor din diaspora în instituțiile din România este destul de mare.

Bogdan Bolojan: "La întrebarea 'Câtă încredere aveți în președintele țării?', o majoritate covârșitoare, dacă însumăm cei care au spus că nu au deloc încredere în președinte cu cei care spun că au puțină sau foarte puțină încredere, ajungem la aproape 80%. Deci, avem 80% neîncredere în președinte. Neîncrederea în guvern este de asemenea semnificativă: 30% dintre cei intervievați spun că nu au deloc încredere în guvern, 32,3% spun că au puțină, iar 18,2% foarte puțină. La fel, încrederea în Parlament este foarte scăzută. Cifrele încep să se schimbe atunci când vine vorba despre încrederea în instituțiile locale. Întrebați despre încrederea în primărie, 33% spun că au multă încredere și 13,5% că au foarte multă încredere. Ne apropiem astfel de 50%. Românii se simt mai apropiați de primării și de consiliile județene decât de instituțiile de la nivel central, așa cum arată studiul". 

"Când ne referim la diaspora, studiile indică o totală neîncredere, inclusiv în relația cu autoritățile locale, deoarece nimeni nu face nimic pentru cei plecați în străinătate. Nu am văzut o primărie care să aibă un consiliu desemnat pentru relația cu diaspora, nici un consiliu județean care să ofere sprijin, să informeze românii din diaspora despre oportunitățile care există, să le ofere sprijin în cazul în care vor să se reîntoarcă și să-și reintegreze copiii în școlile locale. Nu se întâmplă nimic în acest sens și de aici ar trebui să începem să schimbăm neîncrederea în relația cu instituțiile statului.

Dacă o primărie mică din România ar începe să își caute compatrioții plecați în străinătate, nu ar fi dificil de realizat. Ajungi să vorbești cu familiile rămase acasă, obții un număr de telefon și îl suni pe concetățeanul tău din străinătate. Îl întrebi dacă are nevoie de ceva, dacă îi poți oferi vreun sprijin, dacă este interesat să acceseze un program sau să investească la nivel local. Așa, pornind de la nivel local, ajungând apoi la nivel județean și mai departe la nivel regional, relația cu românii din străinătate se poate schimba. Dar trebuie să facem aceste demersuri, nu doar în preajma campaniilor electorale, când se fac promisiuni care nu sunt niciodată respectate", spune Eugen Terteleac în emisiunea moderată de jurnalistul Bogdan Bolojan. 

Românii din străinătate, îndemnați să se implice în politica din România

 

Îi vedeți pe românii din afara granițelor implicați mai degrabă în asociații, cum ar fi cele ale românilor din Italia, sau apropiați de un partid politic, astfel încât să fie facilitată reîntoarcerea lor?

"Noi milităm ca românii din străinătate să se implice în politică, pentru că știm cu toții că viața noastră de zi cu zi este influențată de politicieni și de politicile care se fac. Cred că este normal ca românii din străinătate, mai ales cei care vor să se întoarcă acasă, să se implice în politică.

Indiferent de partid, important este să îți faci datoria, să te implici și să mergi la vot. Datoria civică este votul, bineînțeles, dar și contribuind de la distanță cu idei și proiecte care pot ajuta inclusiv clasa politică din România. Reforma de care vorbim trebuie să fie generală, inclusiv în zona politică.

Românii din străinătate sunt abandonați, dar odată captată atenția lor într-o zonă politică, cred că poate fi de mare succes. În prezent, ei fac o politică pasivă, la fel cum mulți români din țară o fac în fața televizorului, fiind nemulțumiți de tot ce se întâmplă. Implicându-se, pot vedea că schimbările se fac și datorită lor", mai spune președintele Asociației Românilor din Italia. 

Urmărește emisiunea integrală:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
pixel