Vicepreședintele Consiliului Local din localitatea Prato, Italia, Claudiu Stănășel, a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă românii din diaspora în încercarea de a se implica în mediul politic al țărilor adoptive. Învitat în emisiunea "România are nevoie de tine, implică-te", moderată de jurnalistul Bogdan Bolojan, Stănășel a evidențiat că, deși există dorința de implicare, mulți români aleg să se mobilizeze doar în contextul unor partide românești nou formate sau în cazul unor acțiuni care vizează direct România.
"Românii nu prea se implică în mediul politic la nivelul țării adoptive. Mai degrabă ar înclina să se implice atunci când apare un partid românesc nou. Să zicem așa: 'Hai să mergem în țară. De ce în țară să schimbăm ceva?'. De ce crezi că se întâmplă asta? Li se pare mai greu să se implice în mediul politic al țării de adopție? E limba un impediment? Se consideră respinși?" a întrebat jurnalistul Bogdan Bolojan.
Claudiu Stănășel a explicat că integrarea politică nu este simplă și că implicarea sa politică a fost rezultatul unei munci asidue de 10 ani. "Nu te naști politician, nu devii politician de pe o zi pe alta. Trebuie să muncești mult, să înveți mult, să fii disponibil și să muncești zilnic pentru o viziune, o idee, un proiect", a subliniat Stănășel, evidențiind faptul că doar o parte dintre românii din diaspora sunt dispuși să facă acest efort.
Stănășel a subliniat și necesitatea unor inițiative din partea statului român pentru a încuraja integrarea politică a românilor din diaspora. "Mi-ar fi plăcut, și în mai multe ocazii am felicitat ministerele din România, să se organizeze mai multe ocazii de discuție. Nu doar cu noi, aleșii români din diaspora, ci mai ales să îi învețe pe românii care trăiesc în străinătate despre importanța și rolul participării la viața politică esențială a locului unde trăiesc", a declarat el.
El a dat exemplul relației excelente pe care o are cu Consulatul General al României de la Bologna, subliniind că astfel de colaborări sunt esențiale pentru rezolvarea problemelor românilor din diaspora. "Aleșii români din diaspora ar putea fi un instrument în plus pentru statul român. Este în interesul nostru, ca români, să facem în așa fel încât în zona noastră, în regiunea sau provincia noastră, comunitatea să aibă tot ce îi este necesar", a adăugat Stănășel.
Acesta a evidențiat, de asemenea, problemele cu care se confruntă consulatele românești din străinătate și a cerut o mai mare implicare din partea autorităților pentru a sprijini românii din afara granițelor țării.
Urmărește emisiunea integrală:
StiriDiaspora.ro derulează, în perioada iunie – octombrie 2024, proiectul „ROMÂNIA ARE NEVOIE DE TINE, IMPLICĂ-TE!”.
Obiectivul general al proiectului este identificarea gradului de informare și interesul cu privire la posibilitățile de implicare a diasporei în viața civică a României, pentru întărirea legăturilor dintre România și comunitățile românești din afara granițelor țării. Astfel, proiectul își propune identificarea și aprecierea oportunității unor modalități concrete de implicare, cum ar fi votul ca și formă de acțiune civică, dar și găsirea unor modalități de încurajare a românilor plecați să utilizeze mai eficient mijloacele deja existente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News