Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii care lucrează în străinătate rămân de bază: Au trimis acasă peste 1,7 miliarde de euro. Cele mai importante sume vin din Germania și Anglia
WhatsApp
Românii care lucrează în străinătate rămân de bază. Numai în primele patru luni ale acestui an, au trimis acasă peste 1,7 miliarde de euro, mult peste aceeași perioadă din 2021.
Şeful Eurogroup: Euro își revenine, iar economia va creşte în acest an şi anul viitor

Cele mai importante sume vin dinspre Germania și Marea Britanie, și asta pentru că mulți dintre ai noștri au plecat din Italia și Spania, unde erau mai prost plătiți.

Germania primeste tot mai mulți români. De la muncitori în construcții și agricultură, până la ingineri și medici. Ai noștri preferă această țară pentru că sunt plătiți bine și au contracte de muncă stabile.

Nelu Zoltan lucrează într-o fabrică de lemn de aproape doi ani.

„Noi avem casă, propritate propie în România. Cred că am venit de șase ori în țară, toate concediile le facem în țară, de fapt acasă. Am trimis bani când a fost nevoie. Facturile le plătim de aici, impozite, tot absolut”, spune Nelu Zoltan, muncitor român în Germania, la Știrile PRO TV.

Potrivit Ministerului Muncii, 800.000 de români muncesc cu forme legale în Germania, iar alți 200.000 sezonier în general în agricultură.

„Există multe cursuri de suținere, la cursuri de limbă. La școli, dacă este convorbire între învățători și părinți, care au copilul la școală acolo, sunt chemați ca traducători și părinții nu plătesc niciun ban pentru asta. Astea sunt exemple de ce totul este posibil”, a declarat Marius Munteanu, președintele Asociației germano-române pentrul Nordul Germaniei, conform sursei citate.

 

Cea mai mare sumă trimisă de români vine din Germania

 

Suma cea mai mare trimisă de românii din străinătate în România vine din Germania. Numai în primele patru luni au trimis peste 400 de milioane de euro. De altfel, în ultimii ani, Germania a devenit țara unde datorită condițiilor, tot mai mulți români merg să muncească.

Astfel, față de acum 11 ani, suma trimisă este de 12 ori mai mare. Anul trecut, de exemplu, a depășit un milliard de euro. Următoarea țară de unde vin sume mari de bani este Marea Britanie.

În schimb, dinspre Spania și Italia, țările care au primit un număr mare de muncitori români imediat după aderarea României la Uniune sumele au scăzut vizibil. În 2021, din Italia, au venit în țară puțin peste 800 de milioane de euro, și aproape jumătate din Spania.

Pe de altă parte, spun specialiștii, s-a schimbat și profilul muncitorului român. Dacă în Spania și Italia ai noștri mergeau, în general, la cules de căpșuni și alte munci agricole, în Marea Britanie și Germania, lucrează cei cu studii superioare.

Banii trimiși în țară susțin consumul, dar și stabilitatea monedei naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel