Numărul cetățenilor UE refuzați la intrarea în Marea Britanie de la Brexit încoace a crescut de cinci ori, arată datele Ministerului de Interne. În primele trei trimestre ale anului 2019, puțin peste 2.200 de persoane din UE au fost respinse la graniță - în comparație cu 11.600 în primele trei trimestre ale anului 2023, arată datele citate de publicația The Guardian.
De la ultimul an complet înainte ca restricțiile de călătorie impuse de pandemia de Covid și ieșirea Regatului Unit din UE în 2020, numărul cetățenilor germani respinși a crescut de cinci ori, de la 80 în întregul an 2019 la 411 în anul încheiat în septembrie 2023. Numărul francezilor respinși la graniță a crescut de la 92 la 426 în aceeași perioadă.
Datele dezvăluie impactul sfârșitului liberei circulații după Brexit, dar ridică și întrebări cu privire la ostilitatea manifestată de oficialii Border Force, având în vedere acordul dintre UE și Marea Britanie care permitea șase luni de călătorie liberă pentru toți cetățenii, cu o limită de 90 de zile într-un interval de 180 de zile pentru cetățenii britanici care călătoresc în continent.
Yesica Benitez, un designer grafic cetățean spaniol, a povestit cum a fost reținută la aeroportul Luton după ce s-a întors acasă pentru a-și reînnoi pașaportul.
A fost abordată de doi oficiali de la graniță care au întrebat-o dacă "vine să lucreze ilegal în Marea Britanie", în ciuda faptului că a prezentat documente care spuneau "această persoană are voie să lucreze în conformitate cu restricțiile din secțiunea 4" și cuvântul "niciunul" scris în secțiunea 4 a documentului.
"M-au tratat ca și cum aș fi fost prostă, că vin să lucrez ilegal. Mi-au spus că documentele mele nu sunt valide și că nu pot lucra. A trebuit să le arăt în continuare cuvintele care spuneau că am voie să lucrez", a spus ea.
"Au fost atât de nesimțiți. Clar le arătam că știu drepturile mele. Nu le-am fost nepoliticoasă sau altceva. Le spuneam 'Locuiesc în Marea Britanie. Lucrez în acest moment și acesta este un document care spune că pot lucra'."
O oficială de la graniță care nu a crezut-o a chemat apoi un coleg. "A aruncat o privire la documentul meu, mi-a dat pașaportul înapoi și mi-a spus că sunt liberă să plec."
Libertatea pentru cetățenii UE de a intra în Marea Britanie pentru a lucra, locui, studia sau se pensiona a luat sfârșit la 1 ianuarie 2021 ca rezultat al Brexitului. Ca parte a acordului, sunt permise vizite scurte pentru britanicii care vizitează UE, de până la 90 de zile într-un interval de 180 de zile, în timp ce cetățenii UE pot vizita Marea Britanie timp de șase luni fără viză.
Cu toate acestea, s-a aflat în vara anului 2021 că discreția pe care oficialii de la graniță o aveau pentru a refuza intrarea cetățenilor UE era aplicată într-un mod draconic, cu pasageri închiși sau expulzați.
Mulți pasageri au recunoscut că erau confuzi cu privire la regulile post-Brexit, dar au fost supuși unor experiențe traumatizante și umilitoare, cu o femeie spaniolă trimisă la centrul de detenție pentru imigranți Yarl's Wood timp de trei zile doar pentru că credea că poate veni în Marea Britanie pentru a aplica la locuri de muncă.
După critici tot mai mari la adresa Ministerului de Interne, s-a emis o orientare revizuită către Border Force pentru a emite "eliberare sub control de imigrare" atunci când este adecvat, în loc de detenție. Eliberarea sub control de imigrare ar permite cetățenilor să intre în țară cu condiția să plece în termen de trei luni.
În octombrie 2021, cetățenii UE au fost loviți de o altă barieră în calea călătoriilor după ce guvernul britanic a introdus o regulă care cerea pașapoarte în loc de cărți de identitate pentru călătorii din UE. Cu toate acestea, cei care erau rezidenți în Marea Britanie cu statut stabil sau pre-stabilizat înainte de Brexit pot continua să-și folosească cartea de identitate până cel puțin la sfârșitul anului 2025.
Diplomații din Bruxelles spun că au primit rapoarte repetate despre oficiali de la graniță care nu erau conștienți de această excepție pentru cetățenii UE care rezidă deja în țară.
România este încă țara cu cel mai mare număr de cetățeni refuzați la intrare în porturi și aeroporturi. În 2019, Border Force a refuzat intrarea a 1.376 de români. În 2021, anul după Brexit, aceasta a crescut la puțin sub 10.000 de refuzuri, scăzând la puțin sub 8.000 în 2022.
În anul până în septembrie 2023, numărul românilor respinși a scăzut la 5.683, un număr care încă depășește de mult oricare altă țară UE.
Bulgaria a avut a doua cea mai mare creștere a refuzurilor din 2019, crescând de la 143 de refuzuri în 2019 la 1.345 în anul până în septembrie 2023.
Ministerul de Interne a declarat că "toți pasagerii sunt tratați cu respect", adăugând că "prioritatea numărul unu a Border Force este să mențină granițele noastre în siguranță și securizate, și nu vom face niciodată compromisuri în acest sens".
Un purtător de cuvânt a adăugat că "ofițerii pot opri orice pasager care sosește în scopul unui control suplimentar dacă nu sunt imediat convinși că se califică pentru intrare. Această decizie se ia pe baza informațiilor furnizate de pasager, nu a naționalității sale.", mai scrie sursa citată.
---------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News