Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România se opune planului CE de reducere cu 15% a consumului de gaze (surse)
WhatsApp
România se aliniază cu alte țări europene, precum Spania, Portugalia sau Grecia, care se opun planului Comisiei Europene de a reduce cu 15% consumul de gaze pentru populație.

Surse politice citate de Antena 3 susțin că liderii coaliției de guvernare nu vor să audă de așa ceva și nici măcar la nivel de recomandare.

Marți, va avea loc la Bruxelles o întâlnire a miniștrilor de Energie din toate țările europene, acolo unde ar trebui să se discute de situația din iarna următoare.

Până acum, din ce spun surse din coaliție, în România nu vor fi probleme cu gazul și nu va fi o recomandare din partea guvernului de a reduce consumul de gaze cu 15%.

România se opune planului CE de reducere cu 15% a consumului de gaze

 

În urmă cu câteva zile, premierul Nicolae Ciucă spunea că stocurile de gaze din depozite sunt peste nivelul lunii iulie, deci nu vor fi probleme. Există, însă, și un scenariu în care România ia în calcul o raționalizare a consumului de gaze, însă acesta se referă doar la companii, nu la consumul casnic.

Spania, Portugalia și Grecia resping iniţiativa Comisiei Europene, care a propus miercuri scăderea cu 15% a consumului de gaze naturale în următoarele opt luni.

Bruxellesul a făcut această recomandare pe fondul temerilor că Rusia ar putea reduce sau chiar opri total furnizarea de gaze către Uniunea Europeană, însă guvernul de la Madrid spune că nu i s-a cerut părerea.

Spania respinge iniţiativa Comisiei Europene de a scădea consumul de gaze 

 

"Familiile spaniole nu vor suferi nicio opriri de lumină, nici de gaz", declară vicepremierul şi ministrul pentru tranziţia ecologică, doamna Teresa Ribera. "Planul Comisiei Europene nu este nici cel mai eficace, nici cel mai just", spune ministrul spaniol, care are în portofoliu şi domeniul energiei.

Sunt trei motive pentru care Spania respinge proiectul. Principalul este neconsultarea, faptul că Bruxellesul nu a consultat guvernele naţionale este un lucru de neacceptat pentru Madrid. Al doilea ţine de proporţionalitate. "Ce logică are faptul că Spania trebuie să taie la fel ca Cipru sau Malta?", întreabă ministrul Ribera. Iar al treilea motiv este legat de investiţiile pe care regatul le-a făcut pentru tehnologia de regazificare. Acestea depăşesc 3,5 miliarde de euro.

"Spania şi-a arătat întotdeauna sprijinul pentru decizii care să întărească unitatea ţărilor UE, însă acum trebuie să vedem care este cea mai bună variantă de a oferi această solidaritate", declară Teresa Ribera, referindu-se la varianta propusă de Spania, încă de la începutul acestei crize, prin care propunea ca gazul din peninsulă să traverseze Pirineii şi să ajungă în Europa, potrivit Rador.

Grecia și Portugalia se opun de asemenea

 

Spania nu este singura ţară din Uniunea Europeană care nu agreează propunerea Comisiei Europene de reducere a consumului de gaze. Portugalia şi Grecia au anunţat că se opun unei astfel de măsuri, pe motiv că nu ar fi eficientă.

Autorităţile de la Atena spun că dacă ar consuma mai puţine gaze ar avea probleme în aprovizionarea cu energie a gospodăriilor şi întreprinderilor. Grecia depinde în proporţie de 70% de importurile de gaze pentru a produce curent electric. Între timp, Ungaria vrea să cumpere o cantitate mai mare de gaze naturale din Rusia decât cea prevăzută în actualele contracte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel