Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România s-a împrumutat cu o dobândă de trei ori mai mare decât Franța
WhatsApp
  Franța a împrumutat aproximativ 1,9 miliarde euro, iar România 1,35 miliarde euro, în aceleași condiții, adică obligațiuni pe 30 de ani. Diferența este că Franța s-a împrumutat la o rată de 1,46%, cea mai mică dobândă din istorie, iar România cu o dobândă de 4,65% pe an. Adică, de aproape trei ori mai mult, notează RFI.

 

Constantin Rudniţchi a explicat că această diferență vine din încrederea pe care o acordă piețele financiare celor două economii. Pentru că o dobândă mai mică înseamnă o încredere mai mare în statul și în economia în care investitorii își plasează banii.

”Când ne convine, uităm că Franța este a doua cea mare economie din Uniunea Europeană și ne găsim scuze prin prisma sensibilităților ei. Adică, ne scuzăm propriul deficit bugetar mare cu deficitul bugetar al Franței aflat foarte aproape de 3% din PIB. Sau comparăm datoria publică redusă a României cu datoria publică a Franței, una din cele mai mari din Uniune. De asemenea, creșterea economică franceză este anemică, spre deosebire de cea a economiei românești. Cu alte cuvinte, atunci când dorim să ne găsim scuze pentru dezechilibrele la care a ajuns economia românească nu ezităm să dăm exemple de alți indicatori europeni, pe cale să derapeze, inclusiv ai economiei franceze”, a explicat Constantin Rudniţchi, pentru RFI.
 [citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel