Românii din Diaspora care vin frecvent în țară cu avionul vor câștiga timp important pentru că de multe ori cozile de la controlul pașapoartelor erau lungi. Astfel, timpul necesar este scurtat semnificativ.
Este important de precizat că vor fi menținute controalele de securitate: pe scurt, intrarea pe poarta care detectează metalele și scanarea bagajelor râmân în vigoare. Aceasta va rămâne singura operațiune consumatoare de timp, în rest totul desfășurându-se foarte rapid, asemenea unui zbor intern.
În cazul în care check in-ul este făcut online, singurele operațiuni care mai rămân de efectuat în aeroport sunt o eventuală depunere a bagajelor de cală și controlul de securitate. Timpul poate varia în funcție de mărimea aeroportului și alți factori precum numărul simultan de zboruri într-o anumită oră.
Presiunea uriașă dinspre întreaga Uniune Europeană a dus la răzgândirea Olandei, care inițial era împotriva aderării Bulgariei (care venea la pachet cu România) la Schengen. Aceeași presiune de la Bruxelles a dus până la urmă și la o modificare a deciziei Austriei, care se opunea cu vehemență oricărei forme de aderare a României și Bulgariei la spațiul Schengen. În cele din urmă, cancelarul Nehammer a fost de acord cu un compromis, mai precis ridicarea veto-ului pentru integrare pe cale aeriană și maritimă.
Nehammer a avut discuții la București atât cu președintele Klaus Iohannis cât și cu premierul Marcel Ciolacu și asta nu pentru că și-ar fi dorit neapărat, ci pentru că a fost obligat de organizarea summitului PPE în România. Dacă Iohannis nu dă semne prea mari de speranță pentru aderarea completă a României la Schengen, altele sunt mesajele care vin din cancelaria lui Marcel Ciolacu.
Dacă Iohannis, aflat pe final de mandat nu mai are nici o miză pentru a da speranțe deșarte românilor, fiind preocupat mai degrabă de obținerea unei funcții importante la nivelul Uniunii Europene sau NATO, altfel stau lucrurile pentru Ciolacu, cel care trebuie să livreze ceva în perspectiva alegerilor care vin. Ciolacu susține în continuare că există un plan guvernamental pentru obținerea aderării complete. Totuși, nu este clar dacă acest plan include o înțelegere făcută în prealabil cu Viena, dar acest lucru este puțin probabil având în vedere atitudinea ostilă a politicienilor austrieci față de tot ce este legat de România, în ciuda afacerilor de miliarde de euro pe care le desfășoară în țara noastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News