Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România oferă ajutor Republicii Moldova după atacul cu rachete din Odesa
WhatsApp
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat vineri că România este dispusă să ajute victimele atacului cu rachetă de vineri dimineață din regiunea Odesa și că autoritățile române sunt în legătură cu cele ale Republicii Moldova, care administrează centrul de reabilitare pentru copii de la Sergheevca.
România oferă ajutor Republicii Moldova după atacul cu rachete din Odesa

Bogdan Aurescu a declarat că atacul de vineri asupra unor obiective civile din regiunea Odesa reconfirmă că este vorba despre un război nu doar ilegal, ci şi imoral şi care trebuie să ia sfârşit cât mai repede.

El a spus că autorităţile din România sunt în contact permanent cu cele de la Chişinău, iar în măsura în care pot să ajute în legătură cu victimele acestui atac, o vor face.

„Noi am condamnat foarte ferm acest atac care a avut loc în această dimineaţă, aşa cum am condamnat toate celelalte atacuri care au fost îndreptate de către Federaţia Rusă împotriva civililor din Ucraina. Este încă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional umanitar, încă o încălcare flagrantă a regulilor care reglementează ducerea războiului, desfăşurarea ostilităţilor. Pentru că dreptul internaţional umanitar interzice ca civilii să fie ţinte ale atacurilor militare, interzice ca obiectivele civile să fie implicate în ostilităţi. Şi din acest punct de vedere, această nefericită situaţie creată de încă un atac împotriva civililor nu face decât să reconfirme faptul că vorbim despre un război care nu este doar ilegal, dar este şi imoral şi care trebuie să ia sfârşit cât mai repede. Vom lua legătura şi suntem în contact permanent cu colegii noştri de la Chişinău, în măsura în care putem să ajutăm în legătură cu victimele acestui atac o vom face”, a declarat Bogdan Aurescu vineri la o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Cel puțin 19 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești au lovit un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de sănătate în orașul-port Odesa, vineri dimineață.

G Ad:

Conform presei ucrainene, rușii au lovit Odesa cu bombardiere strategice Tu-22, care au lansat rachete Kh/X-22 (sau AS-4 Kitchen în codificarea NATO), similare celei folosite la distrugerea centrului comercial din Kremenciuc.

 

Aurescu: Dacă preşedintele Putin a sperat să ne divizeze, a eşuat

 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri, în cadrul mesei rotunde „Black Sea Security Summit”, că în faţa agresiunii ruse coordonarea transatlantică a fost una „impecabilă şi trebuie să continue să fie astfel”.

Conform ministrului, formatul Bucureşti 9, lansat de preşedintele Klaus Iohannis şi omologul polonez Andrzej Duda, „a adus o valoare adăugată clară, în acest context, asigurând abordări coordonate şi coerente” printre cei nouă aliaţi de pe Flancul estic, dar şi la nivel transatlantic.

„Dacă preşedintele Putin a sperat să ne divizeze, a eşuat. Dimpotrivă, am demonstrat contrariul: există un impuls şi un angajament reînnoit pentru a consolida rezilienţa strategică a Europei, cu sprijinul Statelor Unite. Consiliul European a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate şi a recunoscut perspectivele europene ale Georgiei. Finlanda şi Suedia au început procesul de aderare la NATO şi noi trebuie să vedem că deciziile de a consolida postura de apărare şi descurajare sunt foarte relevante pentru noi toţi”, a spus Aurescu.

Ministrul a reamintit că România este statul membru NATO şi UE care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina. În acest sens, a precizat că ţara noastră este conştientă de „ameninţările cu care se confruntă spaţiul euro-atlantic, ca o consecinţă a războiului ilegal declanşat de Rusia” împotriva Ucrainei.

„Nu există ape care să aparţină statelor aliate şi care să fie ameninţate de Rusia aşa cum sunt apele româneşti de la Marea Neagră, aici în Constanţa. De-a lungul coastei Mării Negre se află prima linie de apărare pentru comunitatea euro-atlantică, precum şi prima linie de susţinere pentru partenerii noştri din Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. România a avertizat în mod constant în legătură cu ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, în Marea Neagră, după anexarea ilegală a Crimeei. (...) Comunitatea euro-atlantică a ajuns la concluzia că, sub conducerea preşedintelui Putin, Rusia nu este partenerul de încredere, constructiv sau, cel puţin, predictibil pe care îl dorim”, a spus Aurescu.

 

Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare pentru securitatea euro-atlanticăPotrivit lui Aurescu, noul concept strategic adoptat în urmă cu două zile la Madrid prevede că Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare pentru securitatea euro-atlantică.

„Războiul din Ucraina a schimbat fundamental parametrii de securitate cu care lucrăm, dar comunitatea euro-atlantică a reacţionat în mod puternic şi unitar, iar aceasta este forţa noastră şi principalul nostru avantaj. Suntem mai uniţi ca niciodată în a ne apăra cetăţenii, teritoriile şi valorile şi ordinea internaţională bazată pe reguli. România este un partener şi un aliat de încredere şi activ. Deciziile istorice adoptate în aceste zile la summit-ul NATO de la Madrid reflectă un mesaj clar în ce priveşte securitatea Mării Negre”, a precizat ministrul.

Bogdan Aurescu a declarat că susţinerea faţă de Ucraina trebuie să crească din punct de vedere cantitativ, dar şi al complexităţii. El a reamintit că ţara noastră a ajutat Ucraina încă din prima zi a agresiunii, susţinând peste 1,4 milioane de cetăţeni care au trecut frontiera.

„România este implicată activ în facilitarea tranzitului exporturilor ucrainene şi în a acţiona ca un hub pentru cerealele sale. Lucrăm pentru a găsi cele mai bune soluţii, pentru a înlesni tranzitul aici, la portul Constanţa, dar şi în porturile de la Dunăre, precum şi pe căile ferate. România face apel la implicarea tuturor actorilor relevanţi, în vederea unei coaliţii care să susţină eforturile internaţionale pentru crearea de coridoare albastre, asigurând transportul maritim, în siguranţă, la Marea Neagră”, a spus el.

 

Aurescu: „Semnal puternic al angajamentului SUA faţă de securitatea regională şi aliată”Totodată, Aurescu a precizat că decizia anunţată de către preşedintele Joe Biden de a consolida prezenţa militară americană în România reprezintă un „semnal puternic al angajamentului SUA faţă de securitatea regională şi aliată”.

El a reamintit că în urmă cu 25 de ani România şi Statele Unite au încheiat un parteneriat strategic, menit să consolideze relaţiile bilaterale, cu accent pe cooperarea în domeniul securităţii şi integrarea euro-atlantică a României.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, co-prezidează alături de senatorul american Roger Wicker, masa rotundă "Black Sea Security Summit", organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Politică Vezi toate articolele
Crossuri parteneri
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
01 oct 2022, 15:09
DCMedical.ro
01 oct 2022, 10:32
DCBusiness.ro
01 oct 2022, 18:03
DefenseRomania.ro
30 sep 2022, 19:35
DCBusiness.ro
01 oct 2022, 18:03
DefenseRomania.ro
30 sep 2022, 19:35
DCNews.ro
01 oct 2022, 15:09
DCMedical.ro
01 oct 2022, 10:32
Spectacola.ro
01 oct 2022, 17:47
Spectacola.ro
01 oct 2022, 17:47
RadioDCNews.ro
01 oct 2022, 12:57
RadioDCNews.ro
01 oct 2022, 12:57
Astrosens.ro
24 sep 2022, 21:08
Astrosens.ro
24 sep 2022, 21:08