Un studiu dezvăluie clasificarea celor mai dificile și mai ușoare țări în ceea ce privește obținerea cetățeniei, iar România ocupă locul al șaptelea în rândul statelor europene.
Cercetarea realizată de agenția canadiană de imigrație CanadaCIS a analizat cele mai recente date privind imigrația de la Eurostat, în intervalul 2009-2021, pentru a identifica țările cu cele mai ridicate și mai scăzute procente de rezidenți non-UE care devin cetățeni.
Cele zece țări în care obținerea cetățeniei este facilă sunt situate în toată Europa. Cel puțin un rezident non-UE din 20 (5%) devine cetățean anual în fiecare dintre aceste țări.
Suedia se situează pe primul loc, cu aproape un rezident non-UE din zece (9,3%) devenind cetățean, de peste două ori media UE. Suedia are cele mai mari rate de acceptare pentru ambele sexe în comparație cu celelalte țări. Femeile au un avantaj, cu o rată de acceptare de 10,02%, în timp ce bărbații au o rată de 8,66%.
Norvegia, Țările de Jos, Portugalia și Islanda se află pe locurile doi până la cinci în topul celor mai ușoare țări pentru obținerea cetățeniei, cu rate de dobândire peste un rezident din 25 (4%).
Cele mai multe țări din Europa de Nord au fost cele mai accesibile pentru a deveni cetățeni, cu Suedia, Norvegia, Islanda și Finlanda având printre cele mai mari rate de cetățenie. Danemarca este singura țară nordică care nu este inclusă.
În Europa de Sud, Portugalia a fost cea mai accesibilă; Țările de Jos, Irlanda și Regatul Unit au fost cele mai ușoare state vestice pentru a deveni membri. Regatul Unit se află pe locul opt, cu aproximativ trei din 50 (3,2%) de rezidenți acordându-li-se cetățenia.
Polonia și Croația sunt cele mai ușoare țări pentru schimbarea naționalității în Europa Centrală, cu rate de 4% și, respectiv, 3,9%.
Europa de Nord și de Vest sunt cele mai ușoare regiuni pentru schimbarea naționalității, cu o rată de acceptare de 5,9%, comparativ cu 1,9% în Europa Centrală și 3,6% în Sud.
Analiza a relevat că primele nouă țări cele mai dificile pentru a deveni cetățean sunt în Europa Centrală.
Estonia este clasată drept cea mai dificilă țară pentru rezidenții non-UE să devină cetățeni. Aceasta are cea mai scăzută medie a procentajului de rezidenți care obțin cetățenia, aproximativ unul din 200 (0,6%). Bărbații au șanse mai reduse de a fi acceptați, cu o rată de dobândire mai mică de 0,58%, comparativ cu 0,69% pentru femei.
Letonia, Cehia și Lituania sunt următoarele trei țări cele mai dificile pentru a deveni cetățeni, cu mai puțin de 1% din rezidenții non-UE obținând cetățenia, în comparație cu media europeană de 3,56%.
Țările clasate de la cinci la nouă - Austria, Liechtenstein, Slovacia, Slovenia și Germania - acordă mai puțin de unul din cincizeci (2%) de rezidenți non-UE cetățenie.
Danemarca este cea mai dificilă țară în afara Europei Centrale pentru a obține cetățenia, cu o rată de dobândire de 2%. În ultimii zece ani, șase din zece dintre cele mai dificile țări au acordat un procent mai mare de cetățenie rezidenților, cu cea mai rapidă creștere a ratei în Danemarca. Rata Germaniei a rămas stabilă, în timp ce Letonia, Lituania și Slovenia au înregistrat scăderi, mai arată studiul citat.
--------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News