Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România importă masiv forţă de muncă din ţările afro-asiatice
WhatsApp
România importă masiv forţă de muncă din ţările afro-asiatice - problema este că jumătate din persoanele care vin în ţara noastră să lucreze pleacă în scurt timp, în mod fraudulos, în alte state din Occident. Asta în timp ce muncitorii români calificaţi sunt respinşi de firmele care angajazează din cauza pretenţiilor salariale. 

Publicitate

Companiile româneşti care insistă să angajeze străini se plâng de faptul că mulţi dintre muncitorii aduşi de intermediari la muncă din Sri Lanka, Bangladeş sau Pakistan stau pentru scurt timp la muncă, după care fug înspre vestul Europei, ascunşi în special în automarfare sau chiar pe jos, peste zona verde dintre România şi Ungaria.

„Din acest număr de migranţi, 60% sunt intraţi cu drept de muncă în România, adică sunt migranţi care au cerut să vină să muncească în România şi de fapt ei doresc să ajungă afară“, adeclarat Inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestor de poliţie Bondar Marin, penru RRA.

Potrivit declaraţiilor directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Arad, Marinel Henteş, companiile pentru a aduce muncitori străini trebuie să anunţe AJOFM cu privire la posturile disponibile.

„Am constatat că majoritatea celor care importă forţă de muncă sunt intermediari care importă masiv forţă de muncă, dar am mai observat un lucru foarte important, că majoritatea din cei care importă forţă de muncă îi pierd. Aproximativ pe jumătate îi pierd, pentru că dispar şi nu-i mai găsesc şi ajung prin Europa sau pe unde ajung. Iar cei care rămân mai stau o perioadă şi lucrează destul de puţin în România, după care iar şi ei se orientează“, a explicat direcorul AJOFM, citat ded Rador.

Din punctul de vedere al directorului Marinel Henteş, există o discriminare împotriva muncitorilor români, de vreme ce companiile îşi doresc în mod evident să importe forţă de muncă în detrimentul angajării românilor din cauza diferenţei de salarii.

„Din acest punct de vedere şi pentru că noi cunoaştem locurile de muncă vacante şi nevoia acestor angajatori, noi le trimitem români, români care în proporţie de 95-98% sunt respinşi pe motiv că nu corespund postului, cu toate că au aceeaşi calificare ca şi persoanele care sunt importate“,  mai sus Henteș.

Această situaţie ridică serioase semne de întrebare cu privire la firmele de intermediere a forţei de muncă din ţări afro-asiatice, forţă de muncă ce adeseori nu poate proba calificarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel