Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România cumpără 12 elicoptere Black Hawk pentru misiuni de salvare. Valoarea contractului: 270 de milioane de euro, fără TVA
WhatsApp
Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au semnat, marți, un acord cadru de furnizare a 12 elicoptere medii-grele multifuncţionale Black Hawk, destinate efectuării de misiuni de salvare. Valoarea contractului este de 270 de milioane de euro, fără TVA. 

„E o zi istorică. În 2017 au fost alocate foduri suplimentare din partea guvernului pentru trei proiecte. (...) Această poveste a început printr-o primă tentativă de licitaţie în anul 2018, dar nu s-a prezentat nimeni. Repetată în 2019, tot nu s-a prezentat nimeni. După care am schimbat cu colegii de la IGSU modul de desfăşurare a licitaţiei, într-o negociere competitivă. S-au prezentat trei ofertanţi importanţi. Primul, din păcate, a pierdut pentru că oferta era total neconformă, în sensul în care preţul era mult mai mare decât preţul maxim stabilit şi oferta era de opt elicoptere în loc de 12 în acordul cadru. Al doilea a pierdut.

Din fericire, a rămas al treilea ofertant cu elicoptere foarte performante, cu care s-a continuat negocierea şi astăzi vom semna acordul cadru. Vorbim de la Lockheed Martin, de fabrica din Polonia, unde vor fi fabricate elicopterele. Vorbim de elicoptere multirol, care pot desfăşura mai multe categorii de misiuni: căutare salvare, inclusiv maritimă; transport multiple victime în stare critică, fiecare elicopter având o capacitate de patru tărgi; misiuni de transport personal şi materiale, inclusiv cargo; stingerea incendiilor de pădure”, a declarat şeful DSU, Raed Arafat.

Potrivit ministrului de Interne, Lucian Bode, șase aparate de zbor de ultimă generație vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviație al MAI.

Acordul-cadru are o valoare de aproximativ 270 de milioane de euro, fără TVA.

"Aceste elicoptere medii/grele multifuncționale vor putea fi utilizate pentru misiuni de salvare pe mare sau pe uscat, astfel că vor contribui în mod decisiv la creșterea eficienței misiunilor desfășurate de profesioniștii sistemului de situații de urgență”, transmite Bode, care a participat la cereonia de semnare, alături de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, precum și de reprezentanți ai Ambasadei Poloniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel