Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România continuă "extragerile" din Afganistan: încă 15 persoane evacuate
WhatsApp
Încă 15 cetățeni afgani, colaboratori ai forțelor armate române, precum și studenți cu burse în România, au fost evacuați sâmbătă din Afganistan, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE). 

Conform unui comunicat al MAE, cei 15 cetățeni afgani au fost evacuați cu succes pe cale terestră și se află în siguranță pe teritoriul Pakistanului.

Cetățenii afgani evacuați în acest grup sunt colaboratori ai forțelor armate române, precum și studenți cu burse în România și au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad. Ei au fost transportați într-o locație unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

"MAE precizează că și pentru membrii acestui al doilea grup de cetățeni afgani evacuați astăzi, misiunea diplomatică de la Islamabad a emis vize și documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez fiind, de asemenea, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autoritățile pakistaneze pentru evacuarea cetățenilor afgani în condiții de siguranță”, se arată în comunicat.

Sâmbătă, alți 45 de cetățeni afgani au fost evacuați din Afganistan.

Până în prezent, în urma demersurilor complexe ale Celulei de criză interinstituționale pentru identificarea celor mai bune soluții pentru evacuarea cetățenilor afgani esențiali pentru România au fost evacuați din Afganistan 76 de cetățeni afgani, care se adaugă celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați, precum și a 7 cetățeni ai unor state aliate.

Oficial, evacuarea cetățenilor s-a încheiat pe 30 august

 

Ultimii soldaţi americani au părăsit, luni, Afganistanul, după un război de 20 de ani. Ambasadorul american la Kabul, Ross Wilson, şi un general, Chris Donahue, au fost ultimii americani care au părăsit ţara.

"Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august, la orele 19:29 GMT”, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Kenneth McKenzie, care conduce comandamentul central.

Statele Unite au lăsat astfel ţara în mâinile talibanilor, duşmanii lor de 20 de ani, după cel mai lung război din istoria SUA.

„Dacă evacuările militare sunt finalizate, continuă misiunea diplomatică pentru a ne asigura că mai mulţi cetăţeni americani şi afgani eligibili care doresc să plece pot face acest lucru”, a adăugat generalul McKenzie.

În pofida unui uriaş pod aerian, armata americană a recunoscut că nu a reuşit să evacueze din Afganistan atâtea persoane cât a dorit.

"Nu am reuşit să îi evacuăm pe toţi cei pe care am vrut să îi evacuăm”, a spus generalul, precizând că evacuările au fost finalizate „cu aproximativ 12 ore” înainte de retragerea finală, dar forţele americane au stat pregătite să evacueze pe oricine ar fi putut ajunge la aeroport „până în ultimul moment”.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluţie care cuprinde „angajamentele” talibanilor în favoarea plecării „în siguranţă” a celor care doresc să părăsească Afganistanul, fără a solicita însă zona protejată evocată de Franţa.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 13 au votat în favoarea acestui text redactat de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, în timp ce China şi Rusia s-au abţinut.

În rezoluţie, Consiliul afirmă că „se aşteaptă” ca talibanii să îşi respecte toate „angajamentele” asumate, în special în ceea ce priveşte plecarea „în siguranţă” şi „ordonată” din Afganistan a „afganilor şi cetăţenilor străini”, după retragerea Statele Unite care urma să se încheie marţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel