Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România, invitată în Schenghen de Comisia Europeană: "Este momentul să spunem: Bine aţi venit!". Decizie istorică!
WhatsApp
România este invitată în Schengen de Comisia Europeană. Colegiul Comisarilor UE a adoptat astăzi o poziție favorabilă aderării Romaniei, Bulgariei și Croației la Spatiul Schengen.

„România, Bulgaria și Croația sunt pregătite pentru aderarea la spațiul Schengen. Comisia Europeană invită toate țările membre să ia act de această realitate. Cele trei țări merită să fie pe deplin europene, să aibă privilegiul de a fi membri, care include condiții ca managemant efectiv al granițelor europene, vize Schengen uniforme, cooperarea cu forțele de ordine cu alte țări și cooperarea la sistemul de informare Schengen.

Cele trei țări au dovedit că îndeplinesc condițiile, au toate instrumentele pentru a manageria bordierele externe, stafful lor bine instruit a contribuit la această decizie. Bulgaria și România au fost vizitate luna trecută de experți ai Comisiei Europene care au evaluat dezvoltările în ceea ce privește instrumentele necesare pentru managerierea Schengen. Această misiune nu numai că a răspuns întrebărilor, ci și a dovedit că aceste țări sunt pregătite și pun în aplicare cerințele pentru a adera”, a declarat comisarul european, Ylva Johansson.

„Este momentul să spunem 'Bine aţi venit'. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre (...) Aşteptarea a fost prea mare”, a mai spus ea. 

Comisia solicită Consiliului să ia pe 8 decembrie decizia necesară pentru a permite participarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Ylva Johansson a amintiti și de rezoluțiile Parlamentului European de susținere a aderării celor trei state.

 

Vezi și 

 

Scrisoare a parlamentarilor români către cei olandezi: „România îndeplineşte toate criteriile de aderare la Schengen. Amânarea prejudiciază românii!”

 

Grupul parlamentar de prietenie cu Olanda a transmis membrilor Parlamentului Regatului Ţărilor de Jos o invitaţie la dialog în vederea susţinerii României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

„În condiţiile în care România îndeplineşte, încă din 2011, toate criteriile de aderare la Schengen - securizarea graniţelor, a aeroporturilor şi porturilor româneşti - amânarea nejustificată a acordării dreptului de acces în Schengen prejudiciază atât cetăţenii români şi companiile româneşti, cărora le produc pierderi de timp şi resurse, cât şi fluiditatea circulaţiei mărfurilor pe piaţa unică europeană”, se arată în scrisoarea adresată omologilor olandezi de către parlamentarii români, membri ai grupului, semnată de către deputatul Viorel Băltăreţu, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Ţărilor de Jos.

Documentul mai argumentează că sunt afectate inclusiv schimburile comerciale româno-olandeze, în condiţiile în care România este un partener comercial de încredere pentru Olanda.

„În 2021, valoarea importurilor din Olanda s-a ridicat la aproape 4 miliarde de euro (exporturile româneşti au avut o valoare de 2,5 miliarde de euro în acelaşi an). În plus, Olanda este în topul investitorilor străini în România”, au exemplificat parlamentarii.

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel