Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Români care ne fac MÂNDRI. Cristina Puraci CANDIDEAZĂ pentru un post de SENATOR în America: "Dacă nu ne implicăm noi, atunci cine?"
WhatsApp
Cristina Puraci este o româncă ambiţioasă care demonstrează că visele şi ambiţia de a face lucruri mari nu au graniţe. A emigrat în Statele Unite Ale Americii din localitatea suceveană Iţcani, în 1992, pe când avea doar 18 ani, împreună cu soţul ei. Amândoi lucrează în învăţământ. După 15 ani în care a fost învăţătoare, apoi preşedinte al Redlands USD Board Trustee, cu o implicare activă în sindicatele din educaţie locale, Cristina candidează ca senator în California. Vedeţi declaraţiile sale, acordate în EXCLUSIVITATE pentru ŞtiriDiaspora.ro.
Cristina Puraci. sursa foto: highlandnews.net

Cristina Puraci este unul dintre acei oameni care vor să îşi facă vocea auzită pentru că altfel, spune ea 'cine să se implice dacă nu chiar noi?'. Se bucură de susţinere din partea comunităţilor de români de la biserica la care se adună cu toţii în mod regulat, însă când vine vorba despre nivelul de implicare al românilor din California în viaţa civică, Cristina susţine că este loc de mai mult.

Citeşte şi: Cum au VOTAT românii din SUA pe 26 mai. NIMENI nu a rămas în afara secţiilor de VOTARE

"Baby stepts (paşi mărunţi – n. Red.). În fiecare comunitate ai câte o persoană care se implică. Eu când m-am implicat şi eram în cursa pentru postul de School Board Trustee (peste inspectorul general), mulţi dintre români au zis 'Wow, Cristina! Te bagi în politică?’. Am zis că tot eu, tot Cristina sunt şi dacă nu ne implicăm noi, cine să se implice? Şi când am fost în Sindicatul de învăţători la nivelul statului, oamenii au reacţionat la fel.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Eroul român din Londra, MEDALIAT vineri de Regină. "Mâine plec la Londra, dar mă întorc în ţară după ceremonie"

Am rămas cu aceleaşi valori şi aceleaşi idei. Au început oamenii să vină să mă întrebe cum pot să ajute sau să se implice. Sunt paşi mărunţi pentru că mulţi care au venit aici au venit de pe vremea comuniştilor şi nu aveau idee despre ceea ce se întâmplă în politică. După ce m-am implicat eu şi am stat în stat în faţa bisericii şi am zis 'hey, motivul pentru care California este unde e acum este pentru că voi, ca şi creştini, aţi venit în ţara asta şi nu v-aţi implicat, nu v-aţi spus punctul de vedere. Aţi stat şi aţi văzut ce au făcut alţii’. Bine, apoi venea replica 'eu nu mă bag’ dar comentez când lucrurile nu se întâmplă cum vreau eu. Dacă vrei să faci o diferenţă şi ca punctul tău de vedere să fie auzit, trebuie să fii la masa de negocieri. Biserica şi comunitatea română mă sprijină în ceea ce fac şi au început oamenii să vină să mă întrebe 'hey, cum pot să mă implic şi eu? Mă ajuţi să mă bag puţin în local?’ Sunt paşi mărunţi", a declarat Cristina, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

 

Cristina Puraci: "Dacă nu ne implicăm noi, cine să se implice?"

 

Cursa pentru un post de senator este lungă şi sunt mulţi doritori, însă românca îşi prezintă în continuare programul său politic, bazat pe măsuri sociale care privesc educaţia şi îmbunătăţirea nivelului de trai în Districtul său.

Citeşte şi: Un tânăr român a reuşit să câştige alegerile dintr-un orăşel italian: "Dedic victoria românilor din diaspora"

"Alegerile sunt în martie unde candidează cine vrea. La alegerile generale, în noiembrie 2020, o să meargă numai primii doi candidaţi mai departe. Nu toţi cei care doresc să candideze au aplicat. Încetul cu încetul tot vin. Locurile din Senat sunt dintre cele mai râvnite. În prezent sunt republicanii pe acele locuri, iar Partidul Democrat ar dori să le câştige. Republicanii în California sunt o minoritate la conducere, în Sacramento. Din 40 de senatori, 10 sunt republicani. (...) Am experienţă în educaţia publică. În California, educaţia publică este foarte puternică dar sunt şi multe şcoli private. Sunt învăţătoare de 15 ani şi sunt implicate în politici la nivel de stat în educaţie", a mai precizat Cristina Puraci.

Cristina Puraci. sursa foto: Facebook

Una dintre priorităţile sale este sprijinirea comunităţilor de oameni ai străzii.

"Sunt foarte mulţi, am lucrat cu ei ca voluntar să înţeleg de ce au ajuns acolo. Mulţi dintre ei sunt veterani. Câteva dintre motivele pentru care au ajuns acolo mulţi dintre ei sunt legile relaxate date de politicienii din Sacramento. Vreau să ajut oameni ai străzii, dar ar trebui nişte reguli şi sprijin pentru oamenii aceştia ca să se reintegreze în societate. Să fie cetăţeni productivi. În acest moment sunt cam „hand me down”, 'dă-mi ceva'. Cum poţi să mă ajuţi fără să produc nimic’".

 

Cristina Puraci: "Niciodată nu am întâlnit un cerşetor român în California"

 

Cristina ne-a spus ceva ce nu auzi foarte des de la alți români plecați peste hotare, și anume că nu a văzut NICIODATĂ un cerșetor român.

"Nu, chiar deloc. Nu înţeleg mentalitatea aceasta că românii care emigrează sunt jos. Deloc. (...) Cel puţin în California, niciodată nu am întâlnit un român homeless (fără casă – n. Red.), niciodată nu am întâlnit un român care să ne facă de ruşine în California. Mai ales copiii românilor sunt foarte educaţi. (...) Ideea e că dacă vrei să faci ceva în viaţă, trebuie să mergi la şcoală. Asta este mentalitatea românilor din zona noastră".

VEZI AICI declaraţia completă despre românii din California: SUA. Cum trăiesc ROMÂNII din California: "Nu am întâlnit NICIODATĂ aici un cerşetor român"

 

Despre implicarea în politica românească: "Când auzi numai lucruri rele..."

 

Posibilitatea de a intra şi în politica românească pare acum mai departe pentru Cristina decât cea din America.

Citeşte şi: INTERVIU cu Octavian Ursu, românul care a câştigat alegerile din Görlitz: "Ca străin trebuie să îţi dai silinţa în mod deosebit"

"Eu sunt cetăţean american acum, nu ştiu cum mai funcţionează. Aici nu poţi fi implicat în politică decât dacă eşti cetăţean american. (...) Nu cred că mai înţeleg multe din ideile şi din lucrurile din politica românească aşa cum le înţeleg pe cele din politica americană. Când mai citesc ziare româneşti, de politica românească nimeni nu scrie nimic bun. Când auzi numai lucruri rele, e un pic mai greu".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel