Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Români, candidați la alegeri în Italia. Roxana Niculae: "Vreau să mă implic în dezvoltarea și integrarea comunității românești"
WhatsApp
Aproape 50 de români vor candida la alegerile la locale din Italia care se vor desfășura duminică, 12 iunie. Astăzi facem cunoștință cu Roxana Niculae, o româncă de 41 de ani care candidează pentru un post de consilier local în localitatea Sarteano, provincia Siena, Toscana. 
Roxana Niculae, printre romanii candidați la alegerile locale din Italia

După 12 ani petrecuți în Italia, Roxana Niculae s-a hotărât să se implice activ în viața politico-adminstrativă a comunității care a adoptat-o și să reprezinte interesele românilor din zonă. În interviul acordat exclusiv ȘtiriDiaspora, Roxana Niculae vorbește despre emigrarea în Italia, întoarcerea românilor din diaspora acasă, dar și despre decizia de a candida. 

ȘtiriDiaspora: În primul rând să facem cunoștință: Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră, cum ați ajuns în Italia și câteva date despre experiența dumneavoastră profesională.

 

Mă numesc Roxana Măria Niculae, născută într-un mic sătuc, Croitori din comuna Uliești, județul Dâmbovița. Am 41 de ani și locuiesc în Italia de 12 ani. De puțin timp am dobândit dubla cetățenie și, deși nu mi-am uitat rădăcinile, acum pot spune că mă simt acasă în Sarteano. Aventura mea a început în ianuarie 2010, când dezamăgită de sistemul corupt din România, am luat decizia, la fel că multe alte femei, să las în urma cu bune și rele țara mea de baștină și să încep o viață noua într-o tara complet necunoscută dar de la care aveam mari speranțe.

A fost o perioada dificila pentru toți membrii familiei mele până am reușit să ne unim din nou aici. Soțul Gabriel și fiul mel mic Viorel care atunci avea 6 ani, au venit după 4 luni în timp ce fiica cea mare Ana Măria a venit după 1 an, imediat ce a terminat ciclul gimnazial. Sunt o persoana optimista de fel și încerc mereu să văd partea plina a paharului. Nu a fost greu să alegem Sarteano că a doua casa a noastră , ținând cont că ne-am îndrăgostit pe loc de frumusețile acestei zone toscane. Fiind o zona turistica nu-mi puteam găsi un job mai potrivit decât într-o structură hotelieră importantă.

Cum aţi decis să candidaţi la alegerile locale din Italia?

 

Fiind o persoana sociabila și implicându-mă în diverse proiecte în comunitatea noastră sarteaneza, am fost contactată în diverse ocazii de administrația locală pentru a transmite și traduce informații importante către comunitatea românească. Toate aceste proiecte m-au ajutat să îmi fac auzită vocea, să reprezint comunitatea românească, să fiu un punct de referință după cum a declarat primarul însuși. Actualul primar Francesco Landi mi-a câștigat încrederea de-a lungul timpului prin diversele proiecte duse până la capăt cu succes și am fost încântată de ideea propusa de el de a candida. Am ales să accept această provocare, în urma consultărilor cu familia mea și cu cea mai buna prietena Angela, pentru că vreau să mă implic în dezvoltarea și integrarea comunității romanești.

Românii din Italia vă pot vota? De ce acte are nevoie un cetăţean român pentru a-și exercita dreptul la vot la scrutinul de duminică?

 

Românii pot vota la alegerile locale cu condiția să fie rezidenți și înscriși pe listele electorale. Înscrierea se face completând un formular care de regulă este trimis prin poștă la adresa de rezidență. O data completat, se trimite fie prin posta, fie scanat pe email, împreună cu o copie după cartea de identitate în termen de până la 40 de zile înainte de ziua de alegeri.

Cum funcţionează, pe scurt, sistemul de vot din Italia?

 

La alegerile locale se votează primarul alături de consilierii lui majoritari care vor obține un mandat timp de 5 ani. Anul acesta alegerile au loc pe 12 iunie. Se votează candidatul la funcția de primar prin exprimarea unei singure preferințe pentru un consilier municipal. Lista cu cele mai multe voturi formată din primar și 8 consilieri aleși dintre cei 12 candidați vă obține mandatul. Minoritatea vă avea mereu 4 consilieri locali.

Cum ați caracteriza mediul politic și administrativ din Italia? Ce ar putea România să preia din acest sistem sau ce credeți că am putea „importa“ noi în acest domeniu?

 

Sunt de puțin timp intrata în mediul politic dar am reușit totuși să îmi formez o prima impresie. Mediul politic din Italia pot spune că este asemănător în anumite privințe cu cel din România dar totodată și foarte divers. Este un mediu dinamic, onest care acceptă diversitatea culturală și egalitatea de gen. Consider că putem prelua diferite aspecte din acest sistem, de la structura de bază până la gradul de implicare din partea politicienilor.

Ce poziție a adoptat actuala conducere a administrației publice locale față de comunitatea de români de-a lungul timpului?

 

Sunt 2 mandate pe care actualul primar le-a dus cu succes până la capăt. Vorbim în total de 10 ani, timp în care s-au făcut diverse proiecte pentru comunitatea românească (și nu numai  pentru a fi integrată cât mai ușor în comunitatea sarteaneza. Enumăr printre altele cursurile  gratuite de limba italiană, petrecere de integrare (festa de integrazione) cu jocuri, muzică și dans popular, costume tradiționale și nu în ultimul rand mâncare tradițională. 

Câți membri numără comunitatea de români din localitatea dumneavoastră?

 

Conform datelor anuale numărul romanilor rezidenți în Sarteano la 1 ianuarie 2022 era de aproximativ 200.

Cum au sprijinit autoritățile publice locale comunitatea de români în timpul pandemiei, când mulți s-au confruntat cu problemele inerente privind locul de muncă? Dar după pandemie?

 

Perioada pandemiei a fost o perioadă extrem de dificilă pentru întreagă Italie. Din fericire, unindu-și forțele, autoritățile locale au ajutat comunitatea românească în aceeași măsură în care au ajutat și cetățenii italieni. Am fost plăcut surprinsă să văd că nu au existat diferențe. S-au oferit măști de protecție, bonuri alimentare și diverse ajutoare pentru cei afectați.

Recent, Ministrul Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, afirmă că  „înainte de pandemie, 1,2 milioane de români lucrau în Italia. Astăzi, sunt mai puțin de un milion“. Mai este Italia o țară tentantă pentru români?

 

Din păcate, pandemia a determinat mulți români din toate țările inclusiv UK, Italia, Spania etc să se reîntoarcă acasă. O parte că și-au pierdut joburile, o parte pentru că au dorit să-și reunească familia rămasă acasă. Pandemia a fost o lovitură grea pentru toți. Eu sunt de părere că Italia rămâne în continuare o destinație dorită de mulți, nu neapărat din punctul de vedere al joburilor cât din punctul de vedere al calității vieții. Am în familie un exemplu concret și anume fratele și cumnata mea care, împreună cu familia lor au decis să se mute în Italia în iulie 2020 după 10 ani locuiți în UK.

Ce i-ar determina pe românii din diaspora să se întoarcă acasă?

 

Aceasta este o întrebare complexă care are nevoie de un răspuns pe măsură. Fiecare om este constrâns de situația personală să se mute din sau să se întoarcă în țara natală. Din punctul meu de vedere nu există un răspuns universal valabil pentru toți. Aș putea enumera printre altele un sistem mai bun de sănătate, mai puțină corupție, un sistem de taxare eficient.

 În 2019 au fost 114 români interesați de o candidatură la alegerile locale din Italia. Anul acesta au primit adeverințele necesare pentru a-și putea înscrie candidatura la alegerile locale dor 47. De ce credeți că a scăzut atât de mult interesul românilor de a candida?

 

Nu aș putea spune cu exactitate că a scăzut drastic numărul romanilor interesați. Aș tine totuși cont de faptul că, o dată cu începerea pandemiei, în martie 2020, un număr considerabil de romani s-a reîntors acasă. Suntem în continuare în număr destul de mare prezenți în politica locală și sper că prin participarea noastră să dam un exemplu și celorlalți că împreună putem reuși să facem o diferență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel