Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Româncă, moartă după ce s-a vaccinat anti-covid. DSP Bacău, explicații în cazul unei „reacții adverse postvaccinale indezirabile“
Direcția de Sănătate Publică Bacău face precizări în cazul femeii din Bacău care a murit după chiar în ziua în care s-a vaccinat împotriva Covid-19.
Foto ILUSTRATIV

Potrivit DSP, femeia s-a comportat normal chiar și după vaccinare, când a așteptat 15 minute într-o încăpere, conform protocolului. Dar după ce pacienta a ieșit din centrul de vaccinare, i s-a făcut rău și a fost preluată rapid de o ambulanță. Din nefericire, însă, femeia a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvată.

„Urmare a evaluarii realizate de catre specialistii din cadrul DSP Bacau, referitoare la decesul unei persoane de sex feminin, in varsta de 73 de ani, care s-a vaccinat la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, in data de 22.01.2021, va comunicam urmatoarele :

- pacienta s-a prezentat la vaccinare in data de 22.01.2021, conform programarii efectuate in platforma informatica programare.vaccinare-covid.gov.ro;

- la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectate procedurile de lucru si protocoalele specifice;

- in cadrul procedurii de triaj au fost masurate constantele (tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, SpO2), care se incadrau in limite normale;

- după vaccinarea împotriva COVID-19, persoana a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată  de catre medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute,  nu a prezentat nici o reacție postvaccinală și a urmat circuitul de ieșire;

- nu au fost inregistrate deficiente in ceea ce priveste asigurarea calitatii, sigurantei si trasabilitatii vaccinurilor in toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lantului de frig specific“, descrie DSP traseul femeii în etapa pre-vaccinare și imediat după administrarea vaccinului.

DSP crede că decesul NU poate fi considerat „ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă“

 

„Mentionam ca pacienta se afla in evidentele medicului de familie cu multiple comorbiditati de natura cardiaca, neurologica si diabet zaharat.

Conform informatiilor detinute la nivelul UPU-SJU Bacau, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistentei medicale de urgenta in contextul multiplelor comorbiditati existente. La examenul clinic si paraclinic efectuat in cadrul Unitatii de Primiri Urgente-SJU Bacau, pacienta a fost diagnosticata cu tulburare majora de ritm cardiac care nu a raspuns la manevrele de resuscitare si care a determinat decesul.

Tinând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice si paraclinice inregistrate in UPU-SJU Bacau, nu se susține  decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă.

Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca  „evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia”, transmite DSP Bacău printr-un comunicat de presă.

[citeste si]

Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri
DCNews.ro
28 feb 2021, 09:58
DCMedical.ro
26 feb 2021, 18:53
DCBusiness.ro
28 feb 2021, 08:46
DefenseRomania.ro
27 feb 2021, 12:09
DCBusiness.ro
28 feb 2021, 08:46
DefenseRomania.ro
27 feb 2021, 12:09
DCNews.ro
28 feb 2021, 09:58
DCMedical.ro
26 feb 2021, 18:53
Spectacola.ro
28 feb 2021, 10:28
Spectacola.ro
28 feb 2021, 10:28