Avocatul femeii este nemulțumit că nu a primit o copie a deciziei Șefului Poliției. Publicația Vísir a relatat cazul, ieri seară, și a intervievat-o pe Claudia Ashanie Wilson, avocata femeii. Se pare că femeia, de origine română, a fost deportată anterior din țară. Această decizie a fost atacată la Consiliul de Apel pentru Imigrație. Claudia a spus că femeia vorbește puțin engleză și a fost supusă unui tratament neprietenos.
Úlfar Lúðvíksson, Șeful Poliției din Regiunea de Sud-Vest, afirmă că femeia a fost deportată din țară la sosirea sa, în septembrie.
"Când a sosit în țară ieri, a fost supusă unui control la graniță, unde existau suspiciuni că nu îndeplinea condițiile din Legea nr. 80/2016 referitoare la străinii care intră în țară. Poliția a ajuns acum la concluzia că nu îndeplinește condițiile menționate și a fost luată decizia de deportare din țară", spune Úlfar.
El se referă la primul paragraf al Articolului 15 din Legea nr. 136/2022 privind controlul la graniță, care afirmă: "Poliția trebuie să se asigure că un străin care nu îndeplinește condițiile de intrare în țară nu are voie să intre."
Claudia a declarat că femeia a spus că trebuie să implore poliția pentru apă și hrană. Avocata a mai spus că această clientă a sa a declarat că i s-a spus că nu va primi hrană până la ora 12, decât dacă își cumpără singură un bilet de avion din Islanda către România.
Úlfar, șeful Poliției din Regiunea de Sud-Vest, afirmă că femeia a primit hrană și apă în timp ce se afla în custodie. „S-a afirmat incorect că femeia a fost supusă izolării. Femeia româncă a vorbit cu avocata sa atât ieri, cât și astăzi“, spus acesta presei din Islanda.
Claudia spune că conversațiile cu femeia au fost complicate din cauza dificultăților lingvistice, iar femeia i-a spus că interpretul care a asistat în comunicarea deciziei Șefului Poliției avea abilități limitate de engleză. Femeia poate comunica în engleză, dar are dificultăți în înțelegerea textelor legale complexe.
Claudia consideră comportamentul poliției foarte criticabil, nefăcând răspuns la solicitarea sa de a primi o copie a deciziei Șefului Poliției. Ea nu vede pe ce bază a fost luată femeia în custodie. Ea a depus cererea de mai multe ori, deoarece femeia este cetățeancă a unei țări EEE care beneficiază de o protecție puternică împotriva deportării. "În acest fel, pot sfătui clientul meu cu privire la drepturile și obligațiile sale. Acesta este un drept fundamental al ei. Este inutil să discutăm acest lucru dacă nu știm pe ce bază a fost luată decizia", a afirmat avocata româncei.
Șeful Poliției afirmă că cazul este gestionat în conformitate cu prevederile Legii nr. 80/2016 privind străinii și Legii nr. 136/2022 privind controlul la graniță. Nu a considerat potrivit să dezvăluie care prevedere specifică a legii se aplică cazului femeii. În afara acestui lucru, autoritățile nu vor furniza alte informații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News