Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Român stabilit în Anglia: "În Marea Britanie, copiii plătesc părinților chirie. Noi, românii, avem simțul familiei" - VIDEO
WhatsApp
Emanuel Minea, vicepreședintele Asociației Românilor din Marea Britanie, a fost invitatul lui Bogdan Bolojan în emisiunea "România are nevoie de tine, implică-te!", parte a proiectului cu același nume. În cadrul emisiunii, cei doi au discutat și despre diferențele culturale uriașe atunci când vine vorba despre raportarea la familie. 
Foto: Freepik

Invitat în emisiunea Emanuel Minea, "România are nevoie de tine, implică-te!", parte a proiectului cu același nume, vicepreședintele Asociației Românilor din Marea Britanie a subliniat diferențele semnificative dintre romani și britanici, atunci când vine vorba despre raportarea la familie. De la modul în care britanicii abordează îngrijirea bătrânilor, până la faptul că adolescenții sunt puși de părinți să le plătească chirie, diferențele de abordare sunt extrem de greu de înțeles pentru românii care aleg să se stabilească în Regatul Unit. 

"Noi avem un simț al comunității și al familiei, lucru care lipsește în străinătate, din punctul meu de vedere. Și în Marea Britanie, dacă îmi permiteți să vă dau acest exemplu, azilele de bătrâni, adică centrele pentru bătrâni, sunt foarte numeroase.

În România nu avem așa ceva. De ce? Pentru că există conceptul de familie. Și nu se discută despre acest lucru. Este foarte diferit. Din nou, din punctul meu de vedere, acesta este un punct forte al românilor. Faptul că punem familia pe primul loc, credința, totodată. Dar, în primul rând, familia. Pentru că familia este cea mai importantă.

Să vă dau câteva exemple și să vă spun ce vreau de fapt să transmit. Eu, de o perioadă foarte lungă de timp, i-am spus mamei mele că vreau să plătesc, fie mâncarea, fie chiria, să-mi asum anumite costuri.

În marea lor parte, părinții englezi, ce se întâmplă la 16 ani? Pentru cei care ne privesc și nu știu, deja la 16 ani, englezii pot să viziteze diferite țări, pot să ia decizii pe cont propriu. Pot, totodată, să se mute singuri. Ceea ce se întâmplă de multe ori, părinții îi dau afară din casă. Te duci, muncești, trebuie să îmi plătești chirie. În Marea Britanie, copiii plătesc părinților chirie.

Acest lucru, lumea nu-l știe. Nu vorbește nimeni despre această situație. Sunt aspecte din interior pe care nimeni nu le dezbate. Ne este frică să le dezbatem. Ăsta este adevărul. În Marea Britanie, copiii britanici plătesc chirie părinților. Pe de altă parte, în România, eu nu am văzut și nu am auzit ca copiii să plătească chirie părinților.

Eu, de câțiva ani de zile, am preferat, bineînțeles, în funcție de câștigurile financiare, că dacă nu îți permiți, nu poți face acest lucru, să iau anumite costuri asupra mea ca să îmi ajut părinții, pentru că și ei au făcut eforturi. Deci punem familia pe primul loc. În Marea Britanie este foarte diferit. Și există o oarecare divizare în familie", spune Minea, care locuiește în Marea Britanie din 2016.

Azilele pentru bătrâni, o normalitate în Marea Britanie

 

"Ce se întâmplă? Atunci când mama sau tatăl ajunge într-un stadiu al sănătății în care nu mai este mobil, ajunge la azil. De exemplu, în Marea Britanie, există foarte multe persoane în vârstă cu Alzheimer, din cauza lipsei soarelui. Deci nu există suficientă vitamina D. Și este un număr crescut de persoane cu Alzheimer care ajung în aceste centre, în azilele de bătrâni.

Ce fac ei? Îi pun în azilul de bătrâni, plătesc o sumă lunară și cineva are grijă de ei. În România, dacă noi am face acest lucru, dacă ne-am pune părinții în azile de bătrâni, ar aduce rușine familiei", mai spune tânărul. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
pixel