Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Români, sclavi la spălătorie în Marea Britanie: Muncă non-stop pentru 10 lire pe săptămână și forțați să doarmă cu ȘOBOLANII
WhatsApp
Un român, aflat la muncă în Marea Britanie, acuză că ar fi fost tratat ca un sclav alături de alți conaționali. El spune că lucra la o spălătorie auto șapte zile pe săptămână, fiind plătit cu 10 lire și pus să doarmă, în condiții inumane, cu alte 11 persoane, alături de șobolani.

Procurorii susțin că românul a fost forțat să lucreze, alături de alți conaționali, la spălătoria auto Shiny din Carlisle. El a fost audiat de tribunalul orașului în procesul în care trei bărbați din Marea Britanie sunt acuzați de „sclavie modernă” și „exploatarea” unor lucrători români la o spălătorie auto.  

Mai mulți români acuză că au fost aduși în Marea Britanie cu promisiunea unui loc de muncă și au fost tratați „ca prizonierii”, în timp ce erau angajați pentru foarte puțini bani la Spălătoria auto „Shiny” din Carlisle, în perioada 2016 și 2017.

Românul audiat recent a spus că a fost pus să lucreze după ce a plătit unei companii 150 de euro pentru a-l aduce în Marea Britanie în 2016. Bărbatul a spus că a sosit în Carlisle într-o duminică după o călătorie de două zile și a început să lucreze la spălătoria auto Warwick Road a doua zi. El a spus că a fost dus într-o casă de pe strada Compton, unde 12 persoane au împărțit șase dormitoare și o singură baie.

Români, sclavi la spălătorie în Marea Britanie

 

Cei trei bărbați implicați – Sitar Ali, 33 de ani, Defrim Paci, 42 de ani, și Jetmir Paci, 37 de ani – au pledat nevinovați.

Potrivit procurorilor, faptele s-au petrecut în perioada ianuarie 2016 - iunie 2017. Procurorii spun că aceștia au solicitat angajaților lor să efectueze “muncă forțată sau obligatorie” la spălătoria lor auto.

Românii îi acuză pe patronii englezi că îi obliga să  lucreze 11 ore pe zi fără pauză, șase zile pe săptămână, fiind plătiți cu 10 lire sterline pe săptămână, restul banilor fiindu-le opriți pentru „chirie și electricitate”.

De asemenea, muncitorii români spun că nu aveau echipament de protecție împotriva substanțelor chimice pe care le foloseau și erau cazați pe o proprietate murdară și infectă, plină de șobolani și insecte. Erau, de asemenea, împiedicați să părăsească locuința, cărțile de identitate fiind oprite de cei care îi angajaseră. Un român a declarat în fața poliției:  „M-au tratat la fel ca și cum aș fi fost un sclav”.

„În multe camere, pereții erau crăpați, iar în bucătărie linia se ridica, așa că trebuia să mergi cu grijă pentru a evita să te împiedici”, a mai adăugat românul,citat de BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel