Încă o victimă din Siracuza a unei escrocherii online. De data aceasta a fost rândul unui bărbat în vârstă de 71 de ani, domiciliat în Noto.
Totul s-a întâmplat în timp ce acesta naviga pe internet. El a găsit un frigider și o mașină de spălat de vânzare pe un site web. Ulterior, bărbatul a plătit suma cerută prin intermediul unui transfer bancar. Bărbatul în vârstă de 71 de ani a așteptat o bună perioadă de timp sosirea bunurilor, însă acestea nu au mai venit niciodată.
Încercările de a contacta vânzătorul nu au avut nici ele succes și, la scurt timp după aceea, site-ul nu mai era disponibil. Vânzarea a avut loc în octombrie 2020.
Ulterior, după ce bărbatul a înțeles că a fost înșelat, acesta a contactat secția de poliție din Noto. Investigațiile efectuate de anchetatori au permis depistarea titularului contului bancar în care fusese efectuată plata. Potrivit autorităților, este vorba despre un bărbat român, în vârstă de 48 de ani, găsit la Tarvisio (Udine). Acesta a fost reținut și predat autorității judiciare competente.
Cazurile asemănătoare, în care românii sunt implicați în înșelătorii online sunt în creștere. În urmă cu câteva zile, doi români au fost arestați pentru 30 de zile fiind acuzați că sunt implicați în distribuirea aplicațiilor malițioase de tip ransomware
Potrivit unui comunicat al DIICOT, polițiștii și procurorii au făcut în 4 noiembrie patru percheziții domiciliare pe raza municipiului Constanța, în urma cărora au fost ridicate mai multe laptopuri, telefoane mobile și diferite medii de stocare. La aceeași dată, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a doi inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
Conform DIICOT, au mai fost arestate alte cinci persoane implicate în programele ransomware GandCrab și Revil/Sodinokibi, trei de către autoritățile judiciare din Coreea de Sud, una de către cele din Statele Unite ale Americii și una de către autoritățile judiciare din Kuweit.
Cercetările în acest caz s-au efectuat în cadrul unei echipe comune de anchetă din România, Germania și Franța, iar la efectuarea perchezițiilor domiciliare au participat doi reprezentanți ai autorităților franceze, precum și doi lucrători din cadrul Europol.
Cei doi suspecți români sunt acuzați de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, perturbarea funcționării sistemelor informatice în formă continuată, șantaj în formă continuată și spălarea banilor în formă continuată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News