Una dintre cele mai ample operațiuni între autoritățile franceze și columbiene a avut loc în apropiere de municipalitatea Rionegro, unde românul Michael Fraysse, în vârstă de 44 de ani, a fost capturat în vederea extrădării.
Fraysse este acuzat că este șeful unei organizații criminale internaționale dedicate spălării de bani.
Publicația El Tiempo are acces în exclusivitate la dosarul împotriva lui Fraysse, care arată că operațiunea "Irineo de Lyon" a fost coordonată cu judecători francezi, cu procuratura columbiană și cu un grup specializat de informații al poliției naționale.
De asemenea, în document se precizează că guvernul francez solicită extrădarea românului pentru infracțiunile de spălare de bani, fraudă fiscală în formă agravată, fraudă în formă agravată în cadrul unei organizații criminale, practici comerciale înșelătoare și fraudă fiscală în formă agravată.
De fapt, Fraysse era unul dintre cei mai căutați infractori din Europa, unde era "legat, din 2010, de o organizație internațională de criminalitate multiplă, în cadrul căreia a fost creierul însușirii ilegale de bani prin intermediul unor organizații criminale cu impact în 11 țări", se arată în dosar.
Aceste țări sunt: Germania, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Spania, Luxemburg, Italia, Israel, România, Lituania și Estonia.
Interpol a emis o notificare roșie împotriva românului pentru a facilita localizarea și capturarea acestuia în 194 de țări, iar pe baza alertelor, poliția columbiană avea indicii despre prezența sa în Rionegro, unde se ascundea și se ținea ascuns pentru a nu atrage atenția autorităților.
În Ríonegro, potrivit informațiilor poliției, Fraysse se afla într-un complex hotelier în care se închiriază apartamente mobilate, "acolo era stabilit din aprilie sau mai", a declarat pentru acest ziar unul dintre anchetatorii însărcinați cu cazul.
În ziua capturării sale, acesta se afla împreună cu soția sa, cetățean venezuelean, și s-a stabilit că plățile pentru apartament erau efectuate de un avocat din Bogota.
Pe rețelele de socializare românul este văzut la evenimente mondene în compania soției sale, călătorind cu o mașină de lux.
Sursa a confirmat faptul că corpul de informații de elită al poliției a folosit "avioane fără pilot specializat în identificarea și controlul persoanelor", reușind astfel să stabilească mișcările lui Michael Fraysse timp de mai multe luni și să îl captureze.
Potrivit autorităților europene, Michael Fraysse a înființat 13 societăți asociate cu denumirea CN2I, "unde a oferit produse financiare bazate pe comerțul cu energie fotovoltaică (construcția de centrale solare), proprietăți imobiliare în Spania, hoteluri în România și cazare pentru persoane în vârstă", se arată în document.
Investitorii au fost atrași de profiturile oferite de români, care depășeau 11 procente pe an, o cifră reală, dar atractivă în lumea afacerilor.
Se arată că acesta ar fi înșelat peste 500 de persoane, "care au făcut contribuții bănești cuprinse între 10.000 și 600.000 de euro, luând în total 35 de milioane de euro, echivalentul a 135.000 de milioane de pesos în monedă columbiană, pe care le-a distribuit în peste 96 de conturi bancare din întreaga lume", se subliniază în dosarul împotriva lui Fraysser.
Sursa a subliniat activitatea coordonată cu autoritățile franceze, care a permis schimbul de informații în timp real.
În prezent, românul este deținut la Bogota, așteptând să fie extrădat pentru a fi acuzat în Franța, conform presei străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News