Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Proiect finantat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Rolul important al bisericii în păstrarea tradițiilor și identității culturale românești în diaspora
WhatsApp
Biserica – în calitate de instituție fundamentală a statului - joacă un rol important în păstrarea tradițiilor și identității culturale românești în diaspora.
Sursa foto: Parohia Nașterea Maicii Domnului, din Antwerpen, Belgia

Nu este doar un loc de rugăciune, ci și un centru comunitar care aduce românii împreună și le oferă un spațiu pentru a-și exprima și conserva identitatea națională. Prin slujbele religioase, evenimentele culturale, activitățile educaționale și de suport comunitar, este de așteptat ca biserica să reușească să mențină vie identitatea românească și să transmită aceste valori generațiilor viitoare.

În luna iulie a acestui an, pe site-ul stiridiaspora.ro au rulat o serie de întrebări prin care am dorit să surprindem percepția românilor legată de rolul activ pe care îl are sau ar trebui să îl aibă biserica în păstrarea și transmiterea identității culturale românești în diaspora.

În general, românii sunt interesați de practicile religioase clasice, dar nu văd neapărat în biserică o entitate aptă să perpetueze tradițiile și valorile românești pentru membrii comunităților din diaspora

Întrebați dacă ar merge la slujbele religioase de la bisericile românești, în cazul în care ar locui în străinătate, cititorii stiridiaspora.ro au declarat că mai degrabă nu ar face acest lucru (51%). Ar fi interesant de văzut dacă acest comportament se manifestă la fel și în țară sau se schimbă raportarea la biserică în momentul plecării în străinătate. Totuși, preferă să meargă fizic la slujbe decât să participa online (73.2% vs. 26.8%). Și mai mulți români decât cei care au spus că nu ar merge la biserică au declarat că nu ar participa nici la întâlniri săptămânale organizate de biserica din diaspora (60.4%).

Dacă ar locui în străinătate, românii și-ar boteza în continuare copiii după religia proprie și nu cea a comunității adoptive

Cu toate că nu ar participa neapărat regulat la slujbele religioase, românii nu și-ar abandona credința: în cazul în care ar face parte din diaspora, și-ar boteza copiii după propria religie și nu ar ține cont de religia majoritară din țara adoptivă (88% au afirmat acest lucru). 

 

Bisericile din diaspora nu joacă un rol activ în păstrarea identității românești

Percepția generală este că bisericile nu prea îi ajută pe cei nou veniți în diaspora să se integreze mai repede (63.7% dintre respondenți cred acest lucru), dar nu îi ajută nici pe cei care deja sunt plecați să păstreze legături culturale cu România (53% cred asta). Există totuși așteptări pentru ca biserica să joace un rol mai activ în acest sens, întrucât 53.8% dintre respondenți spun că biserica ar trebui să ajute tinerii români din diaspora să păstreze tradițiile din țară. În schimb, românii nu cred că biserica din diaspora ar trebui să se implice în organizarea unor cursuri de istorie și geografie (58.5% sunt de părere că mai degrabă nu) și nici în organizarea de cursuri de limba română pentru copii (51.6% spun că nu).

Sunt prea puține biserici românești în diaspora

 

Rolul mai puțin semnificativ al bisericii în păstrarea valorilor identitare românești de către cei plecați în străinătate este parțial justificat prin prezența insuficientă a bisericilor românești în comunitățile de români din diaspora. 58.4% dintre respondenți consideră că nu sunt destule biserici românești în diaspora, dar pe de altă parte nici nu și-ar dori ca fiecare localitate în care sunt mulți români să aibă câte o biserică românească (69.8%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sondaje Vezi toate articolele
pixel