Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Rolul bisericii în educația copiilor din diaspora. Răzvan Ionescu: Cele mai multe parohii au şcoală românească. E chestiune de supravieţuire
WhatsApp
Cum reușește biserica să educe credincioșii care îi trec pragul? Preotul Răzvan Ionescu, parohul Bisericii Sfânta Parascheva - Sfânta Genoveva din Paris, a oferit un răspuns în cadrul unui interviu pentru Ştiri Diaspora şi DCNews. 

Părintele Răzvan Ionescu este preot paroh al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva – Sfânta Genoveva” (Biserica Saint Sulpice), Paris, consilier permanent în Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridională (Departament „Teologie și Știință”) și prodecan al Centrului Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloae (Teologie, Spiritualitate, Cultură) din Paris. 

Acesta a explicat importanța bisericii și rolul acesteia în asigurarea educației copiilor proveniți din familii de români care locuiesc și muncesc în diaspora.

”Biserica este implicată în educația copiilor. În comunitățile noastre, marea majoritate a parohiilor au școală românească de duminică. Avem un proiect de a pune pe picioare o biserică, pentru că e nevoie în primul rând pentru generațiile următoare. La ora actuală, în regiunea pariziană, la Montreuil de exemplu, sunt în curs de a termina o biserică așa cum arată în România bisericile. La La Corneuve au luat un spațiu industrial în care, înăuntru, au făcut o biserică bizantină de 700 de metri pătrați. Într-o sală paralelă, cei de la La Corneuve au reușit să facă o școală românească frecventată de 150 de copii, săptămânal. Toate parohiile au școală românească, numai că ei au reușit să facă școală fizic, cu bănci, cu totul. E impresionant. Această căutare,  de a face școală pentru copii, există în toate parohiile, pentru că e o chestiune de supraviețuire deopotrivă. Posibilitățile sunt limitate, dar în clipa când începi să dai drumul la posibilități, și mulțumesc lui Dumnezeu că avem un secretar de stat pentru culte, Gheorghe Cârciu, care a înțeles rolul și rostul acesta de ambasador al nostru, al prezenței noastre ca biserică și programele oferite de statul român încep să ne ajute mai mult ca înainte pentru că sunt niște nevoi care odată ce le-ai împlinit radiază în jur educație și cultură”, a declarat preotul paroh, Răzvan Ionescu, prodecan la Paris.

VIDEO

Youtube video image
 

Licență și studii aprofundate în Inginerie Electrică, la Universitatea Politehnică din București. Masterat în Inginerie Medicală (București). Licență de Teologie Pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Doctor în Inginerie Biomedicală (teză în cotutelă între Université de Technologie de Compiègne, Franța și Universitatea Politehnică, București – 2002). Masterat în Teologie la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge”, Paris. Doctor în Teologie Ortodoxă, cu o teză privind relația între Teologia Ortodoxă și Științe (Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge”, Paris).

Emisiunea face parte din campania "Apel la Educație", un proiect care își propune să stimuleze interesul românilor aflați în afara granițelor țării pentru studii de limba română, pentru păstrarea valorilor și tradițiilor naționale, scrie ȘtiriDiaspora.

Românii plecați în străinătate trebuie să se simtă acasă, indiferent unde au ales să locuiască. Tinerele generații de români au nevoie să cunoască elemente de limbă, civilizație și cultură românească indiferent că se află pe teritorul țării mamă sau în străinătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
pixel