Aceste gustări siciliene umplute cu brânză pot deveni foarte ușor un preparat de post gustos și inedit. Trebuie doar să înlocuiești brânza cu una vegetariană. Astfel, pentru a face chifteluțele de orez trebuie mai întâi să faci risotto, apoi să folosești risotto-ul pentru a face bile umplute cu tofu, apoi să le acoperi cu pesmet și să le prăjești. Este o rețetă atât de gustoasă, care îi va face pe ceilalți să te iubească, ceea ce este un motiv suficient pentru a o încerca.
- 25 g de ciuperci sălbatice uscate amestecate
- Margarină/ unt
- Ulei fără aromă, de ex. de arahide, pentru prăjire
- 1 ceapă mică curățată și tăiată mărunt
- 1 cățel de usturoi, decojit și zdrobit
- 250 g de orez pentru risotto
- 125 ml de vin alb sec
- 500 ml de bulion de legume sau de pui
- 25 g de brânză tofu/ parmezan ras
- 9 mini bile de cașcaval de post/ mozzarella sau ½ bilă mare
- 1-2 ouă (opțional)
- Aproximativ 100 g de făină simplă
- 125 g de pesmet panko sau pesmet obișnuit
- Sare de mare și piper negru proaspăt măcinat
- Felii de lămâie, pentru a servi (opțional)
Se înmoaie ciupercile în 250 ml de apă fierbinte timp de 20 de minute.
Se încălzește o tigaie sau o cratiță cu pereții înalți, cu bază grea, la foc mediu. Adăugați o bucată generoasă de unt/margarină și un strop de ulei și sotați ceapa și usturoiul timp de aproximativ 5 minute, până când se înmoaie, dar nu se colorează.
Adăugați orezul și amestecați constant timp de câteva minute, până când boabele încep să devină ușor translucide pe margini. Se degresează tigaia turnând vinul și răzuind bucățile de pe fund. Puneți la fierbere, apoi reduceți focul și fierbeți timp de un minut sau două pentru a arde alcoolul.
Între timp, încălziți bulionul și adăugați lichiorul de înmuiere de la ciuperci. Adăugați o lingură din amestecul de bulion fierbinte în orez și amestecați la foc mediu până când este absorbit, apoi adăugați încă o lingură. Se repetă până când se termină tot bulionul sau până când orezul este fraged, dar încă al dente. Asigurați-vă că amestecați în mod regulat pentru a crea un risotto cremos. (Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 20 de minute).
Tăiați ciupercile rehidratate în bucăți mici și amestecați-le ușor în orezul fiert. Adăugați o bucată de unt/ margarină și parmezanul/ brânza tofu, apoi amestecați bine. Gustați și ajustați condimentele dacă este necesar, apoi lăsați risotto-ul să se răcească (va face acest lucru mai repede dacă îl întindeți pe o tavă de copt).
Dacă folosiți mini bile de mozzarella/ cașcaval de post, tăiați-le în două; dacă folosiți o parte dintr-o bilă mare, tăiați-o în cuburi de 1,5-2 cm.
Așezați 3 farfurii sau boluri puțin adânci. Puneți oul bătut într-unul (opțional), făina (asezonată cu un vârf de cuțit de sare și piper) în altul și pesmetul în ultimul.
Odată ce risotto s-a răcit (nu contează dacă este încă puțin cald, atâta timp cât s-a întărit puțin și este suficient de rece pentru a putea fi manevrat), tăvăliți-l în bile de mărimea unei mingi de golf. Împingeți o bucată de mozzarella/ cașcaval de post în mijlocul fiecărei bile, asigurându-vă că brânza este complet închisă. Se lasă să se întărească în frigider timp de cel puțin 30 de minute sau peste noapte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News