Ingrediente:
1 pachet de foi subțiri de plăcintă (16 foi)
600 g mere gata curățate (cca. 800 g mere întregi)
150 g nucă
150-250 g zahăr
100 g unt topit sau ulei (dacă țineți post)
scorțișoară
coajă rasă de lămâie
zahăr vanilat
Citește și AIOLI, cel mai bun sos de usturoi. Un rafinament mediteranean, simplu și rapid
Se iau mere dulci-acrișoare, se spală și se lasă în coajă. Se dau pe răzătoare mare și se stoarce zeama în pumni. Se așează într-un recipient și se adaugă o linguriță de scorțișoară măcinată peste ele.
Citește și Frigănele (Gigi-Papa) - rețeta care ne aduce aminte de copilărie. Care era secretul bunicii
Se iau apoi nucile și se prăjesc pentru puțin timp într-o tigaie. Se lasă la răcorit ți se mărunțesc cu robotul. Se amestecă nucile cu zahărul.
Se pun 16 foi subțiri. Baza și blatul de sus se fac cu câte patru foi și în interior se pun câte două foi. Se pregătește untul topit și se amestecă cu coaja rasă de la o jumătate de lămâie. Pentru a putea face totul mai simplu, plăcinta se montează direct pe hârtie de copt. Se trage totul apoi la final în tavă. Foile subțiri de aluat se ung între ele. Rolul grăsimii este de a le face crocante și fragede. Se ia prima foaie de aluat peste hârtia de copt și se uns-o cu unt topit. Se acoperă cu altă foaie și se unge tot așa cu unt sau ulei până s-a făcut un teanc cu 4 foi. A patra foaie nu se mai unge pentru că peste ea vine umplutura.
Citește și Sărățele cu chimen sau brânză. Rețeta clasică pe care n-ai cum s-o ratezi
Peste foaia neunsă se pune umplutura. Vor fi patru straturi de umplutură. Merele și nuca se împart cu zahărul în patru. Se presară prima porție de mere peste care se apune și nucă cu zahăr. Ultima foaie, cea de sus, se unge cu restul de ulei și se pune peste ea zahăr vanilat. Se așează totul într-o tavă la cuptor și se secționează în bucățele mai mici. Aceasta se coace în cuptorul preîncins la 190 C timp de 35 de minute, informează impact.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News