Când ne gândim la un desert al copilăriei făcut în casă, iarna, nu putem să nu ne ducem cu gândul la cornulețele fragede cu untură și borș, sau la prăjiturile cu aluat fraged, cu gem, mere, dovleac, ori biscuiții de casă făcuți cu aceeași rețetă.
Acest aluat fraged cu untură și borș este extrem de ușor de făcut și foarte ieftin. e și foarte versatil, putând fi folosit la tot felul de prăjituri. Se pot coace foi separate care se umplu apoi cu gem, mere sau dovleac ușor călite, diferite creme, sau se coc direct în tavă, cu diferite umpluturi: nuca, gem, mere, dovleac sau ce mai vreți voi.
- 500 g untură de porc;
- 1 ou mare sau 2 mici;
- 250 ml borș (1 cană. Se poate înlocui cu apă minerală, dar ideal este să se folosească borș);
- 1 kg făină bună 000;
- 1 cubuleț drojdie sau 2 pliculețe drojdie uscată;
- 1 praf de sare;
- Coajă rasă de la 1 lămâie,
- Esență de vanilie;
- Zahăr pudra pentru „tăvăleală“ finală a cornulețelor;
- Umplutură după gust: rahat, nucă, gem, nucă de cocos, alune.
Dizolvă drojdia în borş călduţ (NU fierbinte - dacă-i fierbinte, cornulețele nu vor crește) unde ai pus sarea. Pune într-un lighean untura, zahărul, borşul, esenţa şi adaugă făină în ploaie, până iese un aluat elastic nelipicios, care NU se rupe. Se frământă aproximativ 5-7 minute, nu mai mult că se înmoaie. Nu este nevoie de multă frământare, fiind un aluat fraged, pe baza de grăsime, dacă se frământă prea mult, aluatul, se „gumează” – devine elastic, la fel că o gumă de mestecat și nu mai este foarte fraged. Se lasă puţin la „odihnit“.
Vezi și: Sărățele cu chimen sau brânză. Rețeta clasică pe care n-ai cum s-o ratezi
Întinde o foaie de circa 3 mm. grosime. Nu o întinde prea groasă căci vor creşte la cuptor şi devin imense. Nu ar fi nimic rău în asta dacă nu s-ar coace greu. Rişti să rămână crude în interior.
Cu o rolă ondulată se împarte foaia în rânduri de aproximativ 6-8 cm iar apoi ori se fac pătrate ori triunghiuri. Se pune într-un capăt o bucăţică de nucă sau rahat (tăiat în prealabil), linguriță cu gem sau ce vrei să fie umplutura, apoi se rulează şi se aşează în tavă.
Cornulețele se dau la cuptor - foc domol (temperatura 180-200 grade) vreme de 10-20 minute. Îţi sugerez să nu laşi focul la maxim că se „bronzează“ repede deasupra/dedesubt, dar rămân crude la interior.
Încerci rupând unul în două dar, ATENŢIE, când sunt fierbinţi par un pic crude la interior. Este absolut normal, untura are acest efect. Nu sunt crude (decât dacă curge aluatul). Scoate-le, pune imediat zahăr pudră deasupra. Zahărul pudră trebuie neapărat spulberat când sunt fierbinţi, altfel nu se mai prinde. Lasă-le puţin să se răcească şi ...poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News