Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Republica Moldova a intrat în vizorul Comunităţii Europene
WhatsApp
Comitetul anti-tortura al Consiliului Europei îndeamnă Republica Moldova să adopte "măsuri ferme" pentru a opri violentele între deținuți.  
comisia_eruropeana

"Republica Moldova trebuie să ia măsuri ferme pentru a stopa violența între deținuți și intimidarea, legate în mare măsură de ierarhiile informale din penitenciarele țării", anunță Comitetul Anti-Tortură (CPT) al Consiliului Europei (CoE) într-un raport publicat marți. În cadrul raportului, bazat pe o vizită efectuată în Republica Moldova în perioada 28 ianuarie - 7 februarie 2020, Comitetul anti-tortura constată progrese tangibile în anumite domenii, dar regretă faptul că unele dintre recomandările precedente nu au fost implementate, în special cele privind violența între deținuți, regimul persoanelor aflate în arest preventiv și al celor condamnate, precum și numărul insuficient al personalului din penitenciare.

Problema violenței între deținuți și a intimidării, legate de ierarhiile informale, rămâne la fel de acută ca în rapoartele precedente ale CPT. Acesta constată că arestații prezentau frecvent leziuni care indicau semne de violență între deținuți; cu toate acestea, ei nu semnalau aceste agresiuni din cauza climatului de teamă și intimidare promovat de către deținuții de la vârful ierarhiei informale din penitenciare și lipsei lor de încredere în abilitatea personalului de a garanta siguranța deținuților.

 

Celule cu capacitate mare și absența unei analize de risc

 

CPT consideră că eșecul continuu al autorităților în rezolvarea acestei probleme se datorează în special lipsei cronice de personal suficient în penitenciare și faptului că se bazează pe liderii informali din închisori pentru a ține sub control populația carcerală. Alți factori relevanți sunt existența unor celule cu capacitate mare și absența unei analize de risc personalizate pentru fiecare deținut și plasarea acestora, în consecință, în cele mai potrivite închisori, aripi ale închisorii sau celule.

Un aspect de o reală preocupare pentru CPT este situația anumitor categorii de deținuți vizați activ de către ierarhiile informale din închisori, care trăiesc într-un climat de teamă permanentă și umilință, ceea ce în viziunea CPT ar putea sugera o încălcare continuă a Articolului 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. În lumina acestor constatări, CPT face o serie de recomandări și cere autorităților să acționeze fără întârziere împotriva violenței între deținuți.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel