Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Reactorul 1 de la centrala nucleară Cernavodă s-a deconectat azi automat 
WhatsApp
Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în după-amiaza zilei de 19 octombrie 2022, din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a unităţii, fără impact pe partea nucleară, a anunţat Societatea Naţională Nuclearelectrica.

Potrivit unui raport al companiei, remis miercuri seara Bursei de Valori Bucureşti (BVB), specialiştii CNE Cernavodă investighează, în vederea remedierii, cauza care a condus la deconectarea automată a Unităţii 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Naţional.

Deconectarea automată a Unităţii 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Naţional, precum şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului
unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător, dau asigurări reprezentanţii companiei.

"SN Nuclearelectrica va reveni cu un comunicat după finalizarea lucrărilor de remediere, la momentul resincronizării Unităţii 1 la SEN", se arată în raport. 

 

Se caută bani pentru a asigura finanțarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

 

Cele două reactoare de la Cernavodă aflate în prezent în funcţiune asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă în operare comercială la data de 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 la data de 28 septembrie 2007. 

În noiembrie anul trecut, Nuclearelectrica a anunţat avansarea Proiectului Unităţilor CANDU 3 şi 4 de la Cernavodă, iar în cadrul etapei pregătitoare, EnergoNuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy.

Potrivit companiei, finalizarea noilor capacităţi nucleare Candu va aduce multiple beneficii socio-economice. Astfel, vor fi generate indirect până la 19.000 de locuri de muncă. De asemenea, 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu patru unităţi în operare iar contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie, la nivel naţional, va creşte la 36%. Contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie fără emisii de CO2, la nivel naţional, va creşte la 66%.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară.

Proiectul Unităţilor CANDU este inclus în Strategia Energetică a României, pentru perioada 2019 - 2030, cu perspectivă pentru 2050, precum şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. În acest sens, România a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ulterior ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având un sprijin larg şi fiind adoptat cu o majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere încheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel