Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Război Israel-Hamas. OMS: "Spitalul al-Shifa din Fâșia Gaza este un cimitir"
WhatsApp
Sute de medici și pacienți sunt blocați în spitalul al-Shifa din orașul Gaza, vizat în ultimele zile de raiduri ale armatei israeliene.

Peste 30 de persoane au fost ucise în tabăra de refugiați din Jabalia, în nordul Gaza, după ce atacurile israeliene au lovit cel puțin 12 locuințe. Între timp, morțile continuă și în Cisiordania: cel puțin cinci palestinieni au fost uciși într-un atac cu dronă în orașul Tulkarem din vestul țării.

 

OMS: "Spitalul al-Shifa din Gaza este ca un cimitir"

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris cel mai mare spital din Gaza, spitalul al-Shifa, ca fiind 'un cimitir'. Unitatea sanitară, situată în nordul Fâșiei, a fost în primele rânduri ale luptelor intense din ultimele zile, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) insistând că Hamas operează un centru de comandă și control în tuneluri. Purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a declarat că aproximativ 600 de persoane au rămas în spital: "În jur sunt cadavre care nu pot fi îngrijite sau chiar îngropate sau duse la orice fel de morgă", a spus el. "Spitalul nu mai funcționează așa cum ar trebui. Este aproape un cimitir", a adăugat Lindemeier.

Printre cele mai puțin sigure locuri din Gaza, unde luptele dintre trupele israeliene și Hamas s-au intensificat de la atacul din 7 octombrie, se numără spitalul Al-Shifa. Acesta este cel mai mare din orașul Gaza, iar numele său în arabă înseamnă "casa de vindecare". Acesta poate găzdui până la cinci mii de pacienți în interior și, în ultimele săptămâni, a devenit, de asemenea, un refugiu pentru zeci de mii de palestinieni care au fost nevoiți să își părăsească locuințele pentru a scăpa de raidurile israeliene.

Sălile de operație ale spitalului "sunt complet dezafectate și, atunci când răniții vin la noi, nu le putem oferi decât operații de prim ajutor", a declarat, citat de Al-Araby TV și CNN, directorul medical al unității medicale palestiniene, în apropierea căreia au loc luptele, Dr. Mohammad Abu Salmiya. "Oricine are nevoie de o intervenție chirurgicală moare și noi nu putem face nimic pentru ei", a adăugat el.

O situație care a devenit insuportabilă, după cum confirmă Organizația Mondială a Sănătății și alte asociații neguvernamentale care operează în Fâșie, care denunță de săptămâni întregi lipsa combustibilului necesar pentru a menține în funcțiune aparatele care salvează vieți și nu numai.

 

Medici fără Frontiere: „Am văzut cadavre, chiar și de femei și copii“

 

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost cel care a tras cel mai recent semnal de alarmă: "Al-Shifa din Gaza a rămas fără apă timp de trei zile și nu mai funcționează ca spital. Focurile de armă și bombardamentele continue din zonă au agravat situația deja critică. În mod tragic, numărul pacienților morți a crescut semnificativ", a scris el pe X, fostul Twitter, cerând o încetare imediată a focului.

Situația critică a fost confirmată și de echipa Médecins Sans Frontières (N.r. Medici fără Frontiere) care lucrează la spitalul Al-Shifa. Organizația nu a reușit să ia legătura cu operatorii de pe teren încă de sâmbătă seara, iar alți membri ai personalului care locuiesc în orașul Gaza au declarat că luptele din fața spitalului nu au încetat. "Sunt cadavre pe stradă. Oameni răniți. Auzim strigăte de ajutor, dar nu putem face nimic. Este prea periculos să ieșim afară", a declarat unul dintre ei.

Personalul medical, inclusiv personalul MSF, pacienții grav bolnavi și civilii strămutați se află încă în interiorul spitalului Al-Shifa. "Oamenilor le este frică să meargă la spital", a declarat Dr. Mohammad Abu Mughaiseb, coordonator medical adjunct al MSF în Gaza. "În această dimineață mă îndreptam spre spitalul Al-Shifa pentru a lucra când unitatea a fost lovită. Cu toții am fost îngroziți, unii s-au aruncat pe jos. Am văzut cadavre, chiar și de femei și copii. O scenă oribilă care ne-a făcut pe toți să plângem", a adăugat asistenta medicală Maher Sharif.

 

De ce bombardează Israelul spitalul Al-Shifa?

 

Israelul crede că sub spital se află comandamentul central al Hamas. Pentru a avea acces la acesta, ar exista o rețea de tuneluri care ar duce la camere subterane, unde s-ar ascunde sute de teroriști, inclusiv liderul Yahya Sinwar, care este în prezent cel mai căutat om al IDF.

Potrivit purtătorului de cuvânt Daniel Hagari, Israelul deține informații potrivit cărora există mai multe tuneluri care duc din afara spitalului la baza subterană. În acest fel, teroriștii Hamas, pentru a avea acces la centrul de comandă, nu ar trebui să intre prin intrările spitalului folosite în mod obișnuit de pacienți. În plus, potrivit lui Hagari, "Shifa nu este singurul spital folosit în aceste scopuri, ci unul dintre multele spitale. Teroriștii Hamas operează în interiorul spitalelor tocmai pentru că știu că Forțele de Apărare ale Israelului fac distincția între teroriști și civili".

Președintele brazilian Lula a acuzat Israelul că "ucide oameni nevinovați fără niciun criteriu" în Fâșia Gaza, judecând răspunsul statului evreu ca fiind "la fel de grav" ca și atacurile Hamas. "După actele teroriste ale Hamas și consecințele acestora, soluția Israelului s-a dovedit a fi la fel de gravă ca și cea a Hamas. Ei ucid oameni nevinovați fără niciun criteriu', a declarat Luiz Inacio Lula da Silva în timpul unei ceremonii oficiale la Brasilia. Președintele celei mai mari țări din America Latină a mai acuzat Israelul că 'aruncă bombe acolo unde sunt copii, ca în spitale, sub pretextul că acolo ar fi teroriști'. "Este inexplicabil. Mai întâi trebuie să salvezi femei și copii, apoi te lupți cu cine vrei', a insistat Lula.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel