Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ratatouille sau Tocană de legume
WhatsApp
Acest fel de mâncare, denumit ”Ratatouille”, deosebit de gustos, este faimos în întreaga lume iar originile se pare că sunt din regiunea Provence, Franța. Unii susțin că ”ratatouille” are o legatură cu “samfaina”, un fel de tocană cu legume prajite, din Catalonia, datând din vremurile în care Provence era legată politic de Catalonia și Aragon.

Acest fel de mâncare, denumit ”Ratatouille”, deosebit de gustos, este faimos în întreaga lume iar originile se pare că sunt din regiunea Provence, Franța.

 

Unii susțin că ”ratatouille” are o legatură cu “samfaina”, un fel de tocană cu legume prajite, din Catalonia, datând din vremurile în care Provence era legată politic de Catalonia și Aragon.

 

Are o oarecare asemănare cu tocănița sau ghiveciul de legume românești. Diferențele ar fi că nu se folosesc cartofii sau orezul iar o parte dintre legume se prăjesc separat fie pe grătar, fie în tigaie în puțin ulei și nu se amestecă toate de-o dată. Este o alternativă extraordrinară pentru perioadele de post, întrucât nu se folosește carnea, grăsimea, brânzeturile sau alte produse animale.

 

Datorită faptului că o parte dintre legume se fac pe grătar, mâncarea va avea și un ușor gust afumat.



Ingrediente:

 

  • 500 g vinete,
  • 500 g dovlecei,
  • 500 g ardei gras (rosu, verde, galben),
  • 500 g ciuperci proaspete
  • Pentru sos:
  • 4 cepe tocate (când e posibil ceapă verde)
  • 2-3 morcovi
  • 1 kg roșii opărite și curățate de pieliță (sau roșii în bulion),
  • 4-5 caței de usturoi,
  • Ulei (de preferat de măsline)
  • sare, piper, o foaie de dafin, nucșoară, cimbru, pătrunjel verde tocat.

 

Mod de preparare:

 

Se taie vinetele si dovleceii (cu coajă) felii mai mari, iar ardeii – fâșii. Sunt două metode, depinde de gustul fiecăruia: fie se călesc toate – pe rând – într-o tigaie cu puțin ulei de măsline, fie se pun pe o tablă și se prăjesc fără ulei. Rețeta originală recomandă ca vinetele să fie puse ca prim strat în tava pentru cuptor, cu o parte mai rumenită, în interior.  Urmează dovleceii și la sfârșit ardeii. Ciupercile se taie doar în două și se prăjesc în ulei împreună cu usturoiul și puțin pătrunjel. Se pune puțin vin alb peste ciuperci, pentru a se face un sos mai lung. Se toarnă totul în tavă.

 

Sosul: Se pune la încins uleiul și se rumenește ceapa în ulei mai mult împreună cu morcovul tăiat felii. Se adaugă roșiile tăiate cuburi (sau roșiile din bulion tăiate cuburi mari), nucșoara, usturoiul, foaia de dafin, sarea și piperul. Se lasă să dea într-un clocot și se toarnă totul peste legumele din tavă. Se uniformizează sosul peste tot și se pune la cuptor pentru 40 de minute, la 180°. Se lasă oricum, până bulionul prinde o ușoară crustă maronie. Preferabil ar fi ca înainte de a fi consumată să se lase tava afară, să se ”răcorească” pentru măcar 15 minute.

 

Se mai pot adăuga separat în farfurie, cartofi fierți sau orez simplu. Cei care nu țin post, pot folosi ”ratatouille” ca garnitură pentru fripturi, în special cea de miel.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
pixel