Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rata inflației din zona euro, în ușoară scădere
WhatsApp

Începând cu iunie 2021, rata anuală a inflației din zona euro a fost în continuă creștere. Potrivit Eurostat, care a publicat miercuri ultimele cifre, prima scădere ușoară a ratei anuale a inflației, după 17 luni, a avut loc în luna aceasta, deși continuă să se mențină ridicată, la 10%.

În luna octombrie, rata inflației estimată de Agenția Europeană de Statistică ajunsese la 10,6%. Începând cu luna noiembrie a anului trecut, inflația din zona euro a depășit maximul istoric în fiecare lună, precizează swissinfo.ch. Scăderea înregistrată luna aceasta este peste așteptările exprimate de sursele pieței, care indicau o inflație de 10,4%.

Potrivit aceleiași instituții, inflația din noiembrie a fost determinată de energie, deși acest segment a cunoscut o încetinire clară, în creștere cu 34,9%, față de 41,5% luna anterioară. Celelalte componente ale inflației au cunoscut ceva schimbări. Segmentul alimentar, incluzând alcoolul și tutunul, a avansat cu 13,6% față de 13,1% în octombrie, mărfurile industriale neenergetice au rămas ambele luni la 6,1%, iar serviciile au scăzut de la 4,3% la 4,2%.

Topul principalelor economii din zona euro: Spania - a înregistrat cea mai scăzută inflație anuală în noiembrie estimată 6,6%, Franța a rămas la 7,1%, Germania - inflația a scăzut la 11,3%, iar în Italia - a scăzut la 12,5%. Alte țări sunt la un nivel mai ridicat al inflației: Letonia - 21,7%, Lituania și Estonia ambele la 21,4%. În Romania, rata inflației este în creștere în fiecare lună începând cu iunie, datele oficiale arătând că, în octombrie, cifra ajunsese la 13,5%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel