Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rareş Bogdan arată pisica Austriei: „Avem linie clară pe ridicarea vizelor pentru SUA, în 2025; Subiectul Schengen vine şi mai apăsător şi stringent“
WhatsApp
Eurodeputatul a vorbit despre pașii pe care România ii va lua pentru aderarea la Schengen, după ce Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE s-a reunit pe 28 septembrie 2023, la Bruxelles.
Rareș Bogdan

Întâlnire importantă astăzi, România faţă în faţă cu Austria, la reuniunea de la Bruxelles, după scandalul Schengen. Europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL,  a vorbit, la Antena 3 CNN despre discuţiile avute cu preşedintele Comisiei Europene,  Ursula von der Leyen privind aderarea la Schengen și opoziția arătată de Austria.

Urmează o altă reuniune JAI, la sfârşitul anului, în care sperăm să punem pe ordinea de zi, după ce avem negocieri cu Austria, pentru că am diversificat modalitatea de a acţiona asupra Austriei. (...) Am avut o discuţie cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi, am văzut, lucrurile din perspectiva dânsei sunt cât se poate de clare: România este pregătită şi trebuie să intre în Schengen.

Atitudinea Austriei este complet anti-europeană şi nesusţinută de către Comisia Europeană. Este un atac direct la construcţia europeană. I-am explicat că dacă situaţia continuă în România se produce o frustrare imensă şi România pierde statutul de ţară în top trei. L-a pierdut deja în top trei influenţă ca populaţie pro-europeană şi se transformă în eurosceptici, ceea ce ne arată ultimele sondaje de opinie cu post-decizie JAI din 8 decembrie anul trecut şi că atât Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European şi Europa nu poate continua în acest fel în care o ţară pur şi simplu, ca Austria, sfidează întreaga construcţie europeană şi întreaga stabilitate europeană.

De asemenea, dânsa (n.r. Ursula Von der Leyen) ne-a vorbit, a spus că ştie, a vorbit la New York cu preşedintele Iohannis, cu Klaus, cum îi spune dânsa, îl ştie de mult timp, şi cu Mariya Gabriel, comisara bulgară, viitorul premier al Bulgariei şi că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a convinge Austria să-şi schimbe poziţia“.

Întrebat dacă este de părere că România va intra în Schengen anul acesta, liderul liberal a răpsuns afirmativ. 

Eu sper să avem o decizie. Eu sper ca Nehammer să fie înduplecat prin toate modalităţile posibile pe care, în sfârşit, România le foloseşte, nu mai merge strict pe diplomaţia clasică şi foloseşte toate formulele diplomatice, şi nu numai diplomatice, de a pune presiune pe Austria, pentru că altfel situaţia se poate înrăutăţi din punct de vedere al reacţiei populaţiei României la ceea ce înseamnă construcţia europeană.

Asta a fost încercarea mea de a explica gravitatea şi, de asemenea, lucru extrem de important, chiar dacă va fi în etape, chiar dacă va fi în primă fază acces pe aeroporturi şi ulterior pe feroviar şi terestru, lucrurile trebuie să se întâmple, tocmai pentru a arăta, mai ales acum, după ce avem linie clară pe ridicarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii, undeva în anul 2025, cel târziu pe 1 decembrie 2025. Vă daţi seama că subiectul Schengen vine şi mai apăsător şi mai stringent. Şi, pe lângă faptul că e vorba de self respect (n.r. respect de sine), e vorba de pierdere de bani, foarte mulţi pentru bugetul României“, a afirmat Rareș Bogdan la Antena 3 CNN.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel