În cea de-a doua zi a summitului Rusia-Africa, preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahmat, a spus că acordul privind exportul cerealelor trebuie extins în beneficiul întregii lumi şi al africanilor în particular. Foarte multe ţări sărace din Africa şi Asia depind de cerealele din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori din această piaţă. Însă, după retragerea Rusiei din acordul menţionat, transporturile de produse agricole ucrainene pe Marea Neagră sunt blocate, generând îngrijorările cu privire la o criză alimentară mondială.
La Summit-ul de la Sankt Petersburg, preşedintele Vladimir Putin le-a promis liderilor africani că va studia propunerile lor pentru încheierea conflictului din Ucraina, dar şi că Rusia va spori livrările de alimente în Africa, inclusiv unele transporturi gratuite de cereale. Pe de altă parte, adjunctul şefului Programului alimentar mondial al ONU a precizat că nu există nicio ofertă de acest gen din partea Rusiei.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în ultima zi a summitului Rusia-Africa desfăşurat la Sankt Petersburg, că ţara sa şi statele africane s-au angajat să promoveze o "ordine mondială multipolară" şi să lupte împotriva "neocolonialismului", în timp ce preşedintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a insistat asupra aprovizionării cu cereale a ţărilor africane, apreciind că promisiunea lui Putin de a le oferi acestora cereale în locul Ucrainei nu este de ajuns, fiind nevoie de o încetare a focului în războiul ruso-ucrainean, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
"Angajamentul tuturor statelor noastre către formarea unei noi ordini multipolare juste şi democratice (...) a fost reafirmat", a indicat Putin în discursul de încheiere a summitului. Făcând aluzii critice la adresa Occidentului, el a vorbit de asemenea despre "hotărârea comună de a lupta contra neocolonialismului" şi sancţiunilor "ilegitime".
La rândul său, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane, Azali Assoumani, a estimat că propunerea lui Putin ca Rusia să ofere, chiar şi gratuit, cereale ţărilor africane - după ce s-a retras din înţelegerea ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur din Marea Neagră - nu este suficientă, fiind necesar un acord de încetare a focului în Ucraina care să permită de asemenea exportul cerealelor ucrainene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News