Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
PSD respinge proiectul PNL care îl permitea pe Klaus Iohannis să candideze independent
WhatsApp
Social-democrații au votat în unanimitate împotriva proiectului de lege propus de PNL, care îi permitea președintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent pe lista PNL la alegerile parlamentare.

Social-democrații au votat în unanimitate, în cadrul ședinței BPN, împotriva proiectului de lege propus de PNL, care îi permitea președintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent pe lista PNL la alegerile parlamentare, au declarat surse politice pentru Antena 3 CNN.

Ca urmare a acestei poziții, liberalii au anunțat că retrag proiectul de pe ordinea de zi a Senatului, după ce Marcel Ciolacu a afirmat că PSD nu-l va vota.

„Acest amendament al PNL reprezintă o forțare prin care se încearcă oferirea unui privilegiu unei singure persoane, respectiv președintele Iohannis. Dacă s-ar extinde pentru toți independenții, atunci legislația electorală ar fi modificată pe fond și asta ar duce la încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și deciziilor CCR,” a declarat Marcel Ciolacu în timpul ședinței BPN.

În actualizarea situației, PNL a decis să nu mai pună proiectul de lege pe ordinea de zi la Senat. Liberalii vor verifica la BEC dacă Iohannis poate candida la parlamentare în baza legislației actuale, renunțând astfel la proiectul lor. „PNL a sesizat BEC, în baza opiniei Consiliului Legislativ, să se pronunțe pe această speță, respectiv amendamentul depus de PNL la Legea 208/2015. În consecință, PNL nu va pune pe ordinea de zi a BP al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea BEC,” a transmis PNL.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observații, afirmând: „Apreciem că președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianțe politice sau electorale, chiar și în lipsa normei preconizate.”

BEC va intra în ședință la ora 15:30 pentru a examina solicitarea PNL și va oferi ulterior o interpretare.

Reamintim că astăzi pe ordinea de zi a ședinței se află bilanțul inundațiilor și măsurile luate de administrațiile social-democrate, pregătirile pentru campania electorală și propuneri legislative. Printre acestea se numără și modificarea Legii 208/2015, care ar permite președintelui României să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie ca independent, pe listele unui partid sau ale unei alianțe politice.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe 19 septembrie că decizia privind susținerea proiectului de lege propus de PNL va fi luată în cadrul ședinței de luni. „Am convocat Biroul Permanent Național pentru a lua această decizie. Avem o agendă normală, care include pregătirile pentru alegerile viitoare, dar și acest proiect este pe ordinea de zi. Este important să mă consult cu colegii mei, așa cum am făcut de fiecare dată”, a declarat Ciolacu.

Proiectul de lege, depus miercurea trecută de parlamentarii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache, prevede că președintele României poate candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianțe politice. Modificarea vizează articolul 52 din legea privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților. Dacă este ales senator sau deputat, președintele trebuie să opteze între funcția parlamentară și cea de președinte, potrivit proiectului.

"Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte", stipulează proiectul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel