Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
PSD, răspuns la criticile preşedintelui Klaus Iohannis: "Este ridicol şi sfidător"
WhatsApp
PSD reacţionează la criticile preşedintelui Klaus Iohannis privind ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal, direct. PSD susţine că declaraşţiile preşedintelui au la bază "o abordare populistă, contrară principiilor democratice".

"Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi direct de către cetăţeni şi nu vor mai fi decişi la masa verde, prin trocul dintre partide, cum se întâmpla până acum. Prin urmare, poziţia actuală a preşedintelui faţă de această măsură intră în contradicţie cu referendumul recent în care acesta susţinea că cetăţenii sunt cei care trebuie să aibă ultimul cuvânt", se arată în comunicatul emis de PSD.

Social-democraţii adaugă că motivele invocate de preşedinte în critica asupra ordonanţei sunt "la fel de inconsistente şi lipsite de fundament".

"Argumentul că preşedintele de CJ nu ar trebui ales direct, pentru că nu ar 'exista un popor al judeţului', este ridicol şi sfidător la adresa locuitorilor oricărui judeţ. Dacă acest argument s-ar aplica în mod similar primarilor, ar însemna că nici aceştia nu trebuie aleşi pentru că nu există un 'popor al localităţii', ceea ce este în mod evident absurd. În ce priveşte obiecţia că PSD ar schimba regulile în timpul jocului, subliniem că, dimpotrivă, această reglementare a fost adoptată prin procedură de urgenţă tocmai pentru a respecta recomandarea Comisiei de la Veneţia ca orice modificare în materia electorală să fie făcută cu cel puţin 12 luni înainte de următoarele alegeri. Astfel, partidele şi potenţialii candidaţi vor avea timp suficient pentru a se pregăti până la alegerile locale de anul viitor", conform comunicatului.

De asemenea, susţin social-democraţi, critica lui Iohannis că preşedintele de consiliu judeţean nu ar fi menţionat în Constituţie este irelevantă, pentru că nimic din Legea fundamentală nu interzice organizarea de alegeri pentru această poziţie de autoritate în administraţia locală.

Schimbarea legii electorale făcută astăzi prin OUG, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, este de fapt "o concesie" pe care premierul vrea să o facă "baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul", a declarat luni purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi.

Potrivit acesteia, preşedintele României consideră că în acest mod se schimbă regula chiar în timpul jocului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel